1. Wat is Sahih Bukhari? – Ustadh Tasneem Sadiq al-Qadri – Hadith Series

Leestijd: 2 minuten

Hadith Series

De Qoran is het boek van Allah dat is geopenbaard aan de Profeet Mohammed ﷺ en het is hét meest betrouwbare boek in de geschiedenis van de mensheid. Aanvullend op de Qoran zijn er boeken geschreven met daarin de uitspraken (hadith) van de Profeet Mohammed ﷺ. Sahih al-Bukhari is het meest betrouwbare boek van verzamelingen van Hadith. Het origineel is in het Arabisch maar er zijn verschillende vertalingen van te vinden. Sahih al-Bukhari is ook in het Nederlands te verkrijgen.

Dit artikel hoort in fase 2 van je islamontwikkeling;
dat wil zeggen dat het gaat over basiskennis van de bronnen van de Islam.

Wat betekent een Hadith in de Islam?

De betekenis van een Hadith is: alles wat de Profeet vrede zij met hem zegt, doet en stilzwijgend accepteert/goedkeurt.

Acht manieren van Hadith overdracht

 1. Samāᶜ- Aanhoren
 2. Qirā’a- Reciteren naar docent
 3. Munnawatta met Idjaza- aantekeningen presenteren
 4. Munnawatta zonder Idjaza- “                                  “
 5. Muhattaba- Correspondentie, brief
 6. I’bān
 7. Wasila- Erfenis van manuscript
 8. Widjāda- Boeken/manuscripten  vinden/kopen

De metgezel Abdullah Ibn Abbas (moge Allah tevreden met hem zijn) heeft de meeste Hadith overgeleverd met betrekking tot de uitleg van de Qoran.

Imam Al Bukhari

Imam al-Bukhari kende 600.000 Hadith en maakte daaruit een selectie van 300.000. Zonder dubbeltellingen zitten in de Sahih al Bukhari 2513 Hadith van de 300.000 en het is waarschijnlijk dat de 300.000 allemaal Sahih waren want het was een selectie voor de Sahih al Bukhari. Er zijn 22 Hadith in zijn Sahih die maar 3 ketens hebben in de Sanad.

Sommige Hadith in zijn Sahih zijn erin opgenomen om te voorkomen dat een Hadith verloren zou raken. Dus soms kan Imam al Bukhari een bepaalde Hadith opnemen in zijn werk terwijl de fatwa van de geleerden anders is.

Manuscript Sahih al Bukhari van Imam Bukhari

Compilaties vóór Sahih al Bukhari

Er waren voor Imam al Bukhari al ruim 100 Hadith compilaties bekend. Een aantal van de eerste collecties waren van Imam abu Hanifa, de Muatta van Imam Malik, Imam Shafa’i, de musnad van Imam Ahmad bin Hanbal en Imam Soefyaan at-thauwri (staat trouwens ook bekend als Tassawuf geleerde).

De 6 kanonieken werken | De Siḥāh Sitta

De werken bevatten in totaal 10.000 Hadith. Van alle Sahih zijn er 1525 overleveraars en daarvan zijn 35 Shia. Deze boeken zijn allemaal van niet-arabieren.

 • Imam Bukhari (huidige Oezbekistan)
 • Imam Muslim (uit Nishapur, huidige Iran)
 • Imam abu Dawood (uit Sijistan, huidige Iran)
 • Imam Thirmidi( uit Termez, huidige Oezbekistan)
 • Imam Ibn Mājāh (uit Qazvin, huidige Iran)
 • Al Nasā’i (uit Nasā, huidige Turkmenistan)

Lees verder in de Hadith Series

You may also like...

5 reacties

 1. Zlatan Halilovic schreef:

  As-salamoe alaykoem wrwb.

  Graag wens ik een e-versie in het Nedeerlands van sahih Bukhari.

  Alvast bedankt,
  wa-salaam
  Zlatan Dz.H.

 1. 7 december 2015

  […] In 1989 keerde Shaykh Abdal Hakim terug naar Engeland en studeerde twee jaar Turks en Farsi aan de Universiteit van Londen. Vanaf 1992 is hij een doctoraal student aan de Universiteit van Oxford geweest, waar hij zich specialiseerde in de Islam onder het vroege Ottomaanse Rijk. Momenteel is hij secretaris van de Moslim Academic Trust (Londen) en directeur van de Soenna Project bij het Centrum voor Midden-Oosten Studies aan de Universiteit van Cambridge, die de allereerste wetenschappelijke Arabisch edities van de belangrijkste Hadith collecties uitgeeft. […]

 2. 11 juli 2016

  […] deel 1 van de Hadith Series hebben we het gehad over de verschillende betrouwbare boeken waarin we de uitspraken van de Profeet […]

 3. 22 september 2016

  […] aan de hadithwetenschappen. Het meesterwerk bestaat uit 34 coupletten poëzie die de 34 soorten hadith beschrijven, en is geschreven door en benoemd naar sheikh […]

 4. 4 januari 2019

  […] In Teil 1 der Hadith-Reihe sprachen wir über die verschiedenen zuverlässigen Bücher, in denen wir die Aussagen dePs Propheten-wie in Sahih Bukhari und Sahih Muslim finden können. In diesem Artikel geht es nicht darum, die Hadithen zu verstehen, sondern darum, wie wir sicher wissen, dass der Prophet etwas gesagt hat. Dies wird Hadith-Wissenschaft genannt. ein spezifischerer Begriff für diese Wissenschaft ist Mustalah al-Hadith. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *