Shaykh Atabek Shukurov al-Nasafi4 min lezen

Omdat Shaykh Shukurov vaker in Nederland is geweest, is het belangrijk voor de islamitische gemeenschap in Nederland en België om nader kennis met hem te maken.

Atabek Shukurov al-nasafi

Zijn jeugd

Shaykh Atabek Shukurov al-Hanafi is geboren in Oezbekistan, een land waaruit de grootste geleerden en ware uitblinkers van de islamitische wetenschap zijn gerezen, zoals de grootste Hadithgeleerde Imam al-Bukhari, Abu Laith As- Samarqandi, At-Tirmidhi en de verdediger van de ahlu Sunnah Imam Abu Mansur al- Maturdi. Shaykh Atabek Shukurov Nasafi begon zijn religieuze studies op de prille leeftijd van tien jaar. Hij studeerde onder plaatselijke geleerden zoals Shaykh Sayyid Karim Namangany en Shaykh Mohammed Jaan onder wiens leiding hij begon aan de memorisatie van de Koran.

Zijn studie en een korte lijst van zijn docenten

Shaykh Atabek voltooide zijn studie op 21-jarige leeftijd in diverse islamitische vakken waaronder de Arabische taal, Hadith, Fiqh, Usul-ul-Fiqh, Qawaid-ul-Fiqh, Tafsir en Tajweed op Madrasa Abul Qasim en Jamia Islamia in Oezbekistan. Hij studeerde af als een geleerde, maar verhuisde naar Syrië om zijn kennis verder te verrijken. In 1998 woonde hij in het historisch centrum van Damascus, waar hij zijn studie vervolgde met een aantal van de beste geleerden van onze tijd. Hij schreef zich in voor het vierjarig ‘Al-Ijaza Al-Alimiyya’-programma op het Takhassus Instituut, die is aangesloten bij Al-Azhar Universiteit in Egypte. Gedurende deze tijd bestudeerde hij onder andere:

 • Sharh Ibn Aqeel op Alfiyyah ibn Malik met Shaykh Atiyya
 • Sharh Fiqh al-Akbar met Shaykh Al-Adeeb Kallas
 • Lubab fi Sharh al-Kitab (ook bekend als Quduri) met Shaykh Abdullah Rabiah
 • Aqeedah met Shaykh al-Saeed Ramadan Buti
 • Risala Qushariyyah met Shaykh Abdul Fatah Bizm
 • Hadith met Shaykh Sadiq Darwish
 • Da’wa met Shaykh Tawfiq al-Buti

De Shaykhs ijver voor leren reikte verder dan het programma op het Takhassus Instituut en hij richtte zijn energie op intensieve privé-lessen bij Shaykh Muhammad Adnan Darwish en behandelde Fath Bab Al-Inaya en de Muwatta van Imam Malik. Hij studeerde ook Shudhoor al-Dhab, Sharh Qatr Al-Nidah, Thufat Al-Muried en Mukhtasar Al-Bukhari met Shaykh Rushdi Al-Qalam. De lijst van de teksten die de Shaykh heeft bestudeerd is te lang om op te sommen. De Shaykh heeft een fenomenaal geheugen want naast de Quran memoriseerde hij het 1000-regel tellende Alfiyyah ibn Malik, Usul al-Shashi, de helft van Mukhtasar al-Quduri en meer.

Hij studeerde af in 2003 nadat hij het laatste jaar bij Al-Azhar Universiteit heeft doorgebracht en hij ontving de certificering door de Faculteit Theologie en Wijsbegeerte. Maar Shaykh Atabek is nooit gestopt met het nastreven van kennis en tot zijn leraren behoren meer dan 80 van de meest eminente geleerden van onze tijd. De Shaykh gaf les in de prestigieuze universiteiten in het hele Midden-Oosten voordat Engeland gezegend werd met zijn aanwezigheid.

Shaykh Shukurov in Engeland

In 2006 verliet de Shaykh een goedbetaalde en prestigieuze positie in Qatar om de gezegende islamitische kennis in het Verenigd Koninkrijk te verspreiden. Hij heeft in veel Masjids gedoceerd over tal van steden en plaatsen waaronder Bradford, Rochdale, Oldham, Liverpool, Huddersfield, Birmingham en Londen. Maar ook in Nederland (Rotterdam) heeft de Shaykh al meerdere malen les gegeven.

Zijn boeken

De Shaykh is regelmatig te zien op Ummah kanaal waarin hij reageert op kijkersvragen. Hij publiceerde onlangs het boek ‘Hanafi Principles of Testing Hadith’ (Hanafi Principes voor het testen van Hadith) waarin hij de misvattingen en misverstanden van deze tijd verduidelijkt. Op het moment is hij bezig met een baanbrekend project: de vertaling van het beste boek over de Aqeedah van de Ahlu al-Sunnah “Kitaab al-Tawhid” van Imam Abu Mansur al-Maturidi. Het boek wordt voor het eerst direct vertaald vanuit de originele manuscripten die tot op heden niet gepubliceerd zijn.

Atabek Shukurov Book Hanafi Principles of Testing Hadith

Begeleiding en Islamitische kruidengeneeskunde

Shaykh Atabek heeft begeleid bij de vertalingen van klassieke boeken die hij zelf heeft gestudeerd namelijk ‘De Initiatie’ van de grootse geleerde Abu Laith As-Samarqandi en het commentaar genaamd ‘Het Commentaar op De Initiatie’. Shaykh Atabek is ook betrokken bij vele projecten om de gezegende kennis te verspreiden in het Verenigd Koninkrijk. Shaykh Atabek heeft onvermoeibaar gewerkt om nieuw leven te brengen in wetenschappen van de islam die zelden worden onderwezen, zoals de islamitische kruidengeneeskunde waar hij een expert in is.

Shaykh Atabek is “een zeldzame parel onder de geleerde” die grote rijkdom en diepten van kennis heeft in alles wat hij heeft geleerd. Hij is een zeldzaam voorbeeld van iemand met verdiepte kennis, duidelijkheid en eerlijkheid op het gebied van de islamitische wetenschap en hij heeft een niveau verworven dat weinigen kunnen evenaren of imiteren. De term Bahr Al-Muhdik staat bekend als verwijzing naar geleerden die een oceaan (van kennis) zijn waarvan de bodem niet kan worden bereikt en dit is een term die Shaykh Atabek Shukurov waardig is om mee verbonden te worden.

Deze biografie verscheen op de website van Avicenna Academy (het instituut van Shaykh Shukurov) en in het Nederlands op de website van Minhaj ul Quran NL. De inleiding en kopjes zijn toevoegd door Sahih.nl. 

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. stefan driesen schreef:

  Salaam,

  erg bedankt om ons kennis te laten maken met geleerden die we anders misschien helemaal niet leren kennen.

  groetjes,

  Stefan

 1. 28 augustus 2015

  […] Shaykh Atabek Shukurov al-Hanafi is geboren in Oezbekistan, een land waaruit de grootste geleerden en ware uitblinkers van de islamitische wetenschap zijn gerezen, zoals de grootste Hadithgeleerde Imam al-Bukhari, Abu Laith As- Samarqandi, At-Tirmidhi en de verdediger van de ahlu Sunnah Imam Abu Mansur al- Maturdi.. lees verder. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *