Meteen naar de inhoud
Home » Sahih Bibliotheek » Biografieën » Shaykh Abdal Hakim Murad

Shaykh Abdal Hakim Murad

Shaykh Abdal Hakim Murad Timothy Winter Rihla uitgelicht

Eén van de meest invloedrijke Britse denkers!

Een geleerde zo uniek als Dr. Timothy Winter (Shaykh Abdal Hakim Murad) kan je bijna niet treffen in deze tijd: De geëerde Shaykh heeft gradaties van Al-Azhar in Egypte, heeft gestudeerd onder vooraanstaande geleerden in Saoedi-Arabië en Jemen, evenals graden behaald in de Turkse en Perzische talen op de Universiteit van London. Hij is ook geleerd in moderne westerse geesteswetenschappen. Dit komt onder meer naar voren in zijn vaardigheid om het kaf van het koren te kunnen scheiden binnen de westerse moderne filosofie. Voor de moslimwereld betekent dit dat hij in de huidige wetenschappen kan duiken om eruit te halen wat nuttig is voor Islamitische kennis.

Shaykh Abdal Hakim Murad Timothy Winter Rihla

Waar is hij bekend om? De Soennitische geleerde Shaykh Abdal Hakim Murad (volgt de Shafi’i wetschool) is één van de meest invloedrijke Britse denkers, zowel in religieuze en academische kringen. De Shaykh is goed thuis in de klassieke Islamitische wetenschappen. Daarom maakt hij deel uit van de voorhoede van geleerde moslims in het westen en is hij vaste spreker bij de Deen Intensive Program. Hij vertaalde onder andere twee boeken van Imam al-Ghazali’s meesterwerk ‘Ihyaa Ulum al-Deen’ én hij vertaalde het wereldberoemde gedicht van de Marokkaanse Imam al-Busiri genaamd ‘Qasidah al-Burda’. Hij is algemeen directeur van de Cambridge Muslim College dat zich richt op de bevordering van klassieke Islamitische geleerdheid in combinatie met een goed begrip van de uitdagingen van de Islamitische gemeenschap in de ‘moderne tijd’. Regelmatig verschijnen zijn nieuwe artikelen en gezegden (genaamd ‘contentions’) op masud.co.uk en er is een breed scala aan zijn lezingen te vinden op het internet.

Shaykh Abdal Hakim Murad Timothy Winter

Zijn academische achtergrond: Abdal Hakim Murad (Dr. Timothy Winter) is afgestudeerd aan de Universiteit van Cambridge met een dubbele graad in het Arabisch in 1983. Hij woonde daarna voor drie jaar in Caïro waar hij de Islam bestudeerde onder traditionele leraren bij Al-Azhar, een van de oudste universiteiten in de wereld. Hij woonde daarna gedurende drie jaar in Jeddah, waar hij toegediend een commercieel vertaalbureau bestuurde en hij onderhield nauw contact met de gerenommeerde geleerde; Habib Ahmad Mashhur al-Haddad en andere klassieke geleerden van Hadramaut, Jemen.

In 1989 keerde Shaykh Abdal Hakim terug naar Engeland en studeerde twee jaar Turks en Farsi aan de Universiteit van Londen. Vanaf 1992 is hij een doctoraal student aan de Universiteit van Oxford geweest, waar hij zich specialiseerde in de Islam onder het vroege Ottomaanse Rijk. Momenteel is hij secretaris van de Moslim Academic Trust (Londen) en directeur van de Soenna Project bij het Centrum voor Midden-Oosten Studies aan de Universiteit van Cambridge, die de allereerste wetenschappelijke Arabisch edities van de belangrijkste Hadith collecties uitgeeft.

Shaykh Abdal Hakim is de vertaler van een aantal belangrijke werken, waaronder twee volumes (boek 31 en boek 40) van Imam al-Ghazali’s meesterwerk Ihya Ulum al-Din: kitab kasra al-shahwatayn (het boek over het breken van de twee lusten) en kitab dhikr ul mawt (het boek over het gedenken van de dood). Hij geeft Durus (lessen) en Halaqas (spirituele bijeenkomsten) van tijd tot tijd en doceerde het werk van Imam al-Ghazali bij het Deen Intensive Program in de winter van 1995 in New Haven, CT. Hij schrijft artikelen over een verscheidenheid aan onderwerpen waarbij hij vanuit zijn diepgaande kennis van de klassieke islam (theologisch, juridisch en spiritueel) grondige analyses maakt van de moderne wereld. Zo geeft Shaykh Abdal Hakim Murad een kritische weerlegging op de islamofobie in Europa, zoals een weerlegging op het boek van de Nederlandse Pim Fortuyn: “Tegen de Islamisering van onze cultuur”. Shaykh Abdal Hakim Murad verschijnt regelmatig op BBC Radio en schrijft af en toe voor een aantal publicaties, waaronder The Independent; Q-News International, de Britse premier moslim Magazine; en Seasons, het semi academisch tijdschrift van Zaytuna Institute.

Shaykh-Abdal Hakim Murad Dr Timothy Winter

Per 2007 was hij een doctoraal student aan de Universiteit van Oxford. Gelijktijdig bekleedde hij diverse professionele benoemingen en administratieve kantoren op universiteiten en in de islamitische organisaties, waaronder: Shaykh Zayed Docent van Islamitische Studies aan de Faculteit der Goddelijkheid aan Cambridge University; Directeur van Studies in theologie aan Wolfson College; secretaris van de Islamitische Academic Trust (Londen); Directeur van de Anglo-islamitische Fellowship voor Oost-Europa; Voorzitter van de Britse Vrienden van Bosnië-Herzegovina; en de directeur van het Soenna Project (zie externe link) die een aantal van de meest vooraanstaande wetenschappelijke Arabische edities van de belangrijkste soennitische Hadith collecties heeft gepubliceerd. In 2008 diende hij in de stuurgroep van de Cambridge Interfaith Program. Hij was tevens een deelnemer aan het “Scriptural Reasoning Project”.

In 2012 verscheen de lijst van de top 500 meest invloedrijkste moslims ter wereld, uitgegeven door de “Royal Aal al-Bayt Institute for Islamic Thought,” gevestigd in Amman, Jordanië. Shaykh Abdal Hakim Murad was vermeld op positie #50 in deze lijst.

Deze biografie is vertaald uit het Engels en is verder voorzien van een extra inleiding.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *