Meteen naar de inhoud
Home » Sahih Bibliotheek » Gezegende Dagen » Islamitische Maanden » Jumada al-Saani 2015 is begonnen

Jumada al-Saani 2015 is begonnen

Zondag 22 maart 2015 is
de zesde Islamitische maand begonnen

De nieuwe maan is niet waargenomen

De nieuwe maan (Arabisch: hilal) is niet waargenomen (bron) en daarom is de zesde Islamitische maand genaamd Jumada al-Awwal zondag 22 maart 2015 ingegaan. Elke 29ste dag van de Islamitische maand – dat was deze maand op vrijdag (20 maart 2015) – wordt vlak voor het maghrib gebed gekeken naar de nieuwe maan.

1435-JumadaII-Crescent-Photo-2

Hoe werkt een maansbezichtiging?

Elke Islamitische maand heeft 29 of 30 dagen. Dit wordt bepaald door de zichtbaarheid van de maan op elke 29ste dag van de Islamitische maand.

Een maand bestaat uit 29 dagen indien de maan wel gezien wordt. Een maand bestaat uit 30 dagen als de maan niet gezien wordt.

Bijvoorbeeld: de maand Jumada al-Awwal is de vijfde Islamitische maand en de 29ste dag daarvan viel op vrijdag 20 maart 2015. Moslims over de hele wereld zijn toen naar de maan gaan kijken. Omdat op dat moment de maan niet gezien is, moest de maand Jumada al-Awwal 30 dagen tellen. Als de maan gezien wel werd, mocht de Jumada al-Awwal slechts 29 dagen hebben.

Over drie maanden begint de Ramadan

Jumada al-Saani is de zesde maand van de Islamitische kalender. De negende maand is Ramadan. Dat betekent dat er nog drie volle maanden (inclusief deze maand) over zijn totdat de heilige maand Ramadan begint.

Moge Allah ons de Ramadan laten bereiken.

2 reacties op “Jumada al-Saani 2015 is begonnen”

  1. Omdat op dat moment de maan niet gezien is, moest de maand Jumada al-Awwal 30 dagen tellen. Als de maan niet gezien werd, mocht de Jumada al-Awwal slechts 29 dagen hebben.

    In de laatste zin, is het dan niet: als de maan wel werd gezien? of heb ik het niet goed begrepen dan.

  2. Gebruiker avatar

    Dag Stefan, bedankt voor je vraag. Je hebt het goed begrepen. Als de maan wel wordt gezien, telt die maand 29 dagen. Fijn dat je een comment erover hebt geplaatst want nu is de fout ook uit het artikel gehaald.

    Dank aan de kritische lezer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *