Meteen naar de inhoud
Home » Sahih Bibliotheek » Islamitische lezingen » Lezing: Islamitische Psychologie en de Wonderen van het Hart

Lezing: Islamitische Psychologie en de Wonderen van het Hart

Beschrijving van de lezing

Psychische klachten houden nauw verband met spiritualiteit. Daarvoor dienen we het innerlijk van de mens te kennen. De wonderen van het spirituele hart worden benaderd vanuit islamitische psychologie. Dat is gebaseerd op de Qoran, de Hadith en kennis van geleerden zoals Shaykh Abd al-Qadir al-Jilani, Imam Abu Hamid al-Ghazali, Imam Ibn Ata’illah al-Sakandari en anderen.

De mens heeft volgens de Islam méér dan slechts vijf zintuigen zoals wordt uitgelegd in het westerse wereldbeeld, want er zijn meer dan zes innerlijke zintuigen. De mens is in de Islam ook een ziel, een hart, een geheim en meer.

In Islamitische psychologie is het doel om het innerlijk op de juiste manier te organiseren en orderenen. Het woord ‘adab’ betekent ook om dingen juist plek te geven, ook om alles in ons innerlijk de juiste plek te geven. De reiniging van het spirituele hart begint daarom hierna pas en de Tariqa geeft een nieuwe dimensie aan.

Beluister hieronder de Islamitische lezing:

Of beluister de lezing via deze link: Islamitische Psychologie en de Wonderen van het Hart.

Door Gedenk Allah:

Instagram: GedenkAllah
TikTok: Sultans van de Islam
Spotify Podcast https://spoti.fi/3tRtGVd
Apple Podcasts https://apple.co/3uCqPPf
Google Podcasts https://bit.ly/3uE8wsQ

2 reacties op “Lezing: Islamitische Psychologie en de Wonderen van het Hart”

 1. Assalamou alaykoum, Barakallahu feekum voor de podcast Islamitische Psychologie en de Wonderen van het Hart. Hebben jullie toevallig goeie aanraders voor Islamitische psychologie boeken?

  بارك الله فيك

  1. Gebruiker avatar

   wa alaikoem salaam,

   Het antwoord op jouw vraag is wellicht anders dan je zou verwachten, maar wij raden geen enkel boek aan over Islamitische psychologie. De reden daarvoor is dat Islamitische Psychologie zodanig afhankelijk is bepaalde concepten uit andere vakken zoals Aqeedah en Tasawwuf dat het bijna geen zin heeft om zonder deze kennis aan isl. psychologie te beginnen.

   Slechts één voorbeeld hiervan is het concept van Tawakkul (vertrouwen op Allah). Dat is een dermate belangrijk concept dat je zonder een diepere aqeedah studie ervan het tasawwuf deel niet kan begrijpen. Imam al-Ghazali zegt daarom ook dat Tawakkul direct gevolg is dan juiste opvatting van Allah’s Eenheid en dat is een onderwerp waar in de geschiedenis van Islam veel discussie over is gweest door dwalende groeperingen zoals de Mu’tazila. Groot onderwerp dus.

   In deze lezing wordt er meer op in gegaan op Tawakkul:

   https://open.spotify.com/episode/3A9ffXJFEG49zIoE6W8UWO?si=JdE9S-fXSX6PSy9vWEPCyg

   Gisteren is toevallig een lezing gegeven die ook deels ingaat op stukje islamitische psychologie:

   https://open.spotify.com/episode/1KQYKgbgtwSVgjjXiC4mD1?si=SwbyBj0pRMCRmKMS232t6A

   Hopelijk helpt dit.

   Wassalaam,
   Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *