Meteen naar de inhoud
Home » Sahih Bibliotheek » Gezegende Dagen » De Drie Witte Dagen » De Witte Dagen van Shawwal – 9 t/m 11 aug

De Witte Dagen van Shawwal – 9 t/m 11 aug

Drie Witte Dagen Ayyam al Bid Ayam Beed

De Witte Dagen van de maand Shawwal zijn de dagen die volgen op de nachten van de 13de, 14de en 15de dag van elke Islamitische maand. Dit komt deze maand overeen met de 9de, 10de en 11de van augustus. De Profeet vrede zij met hem moedigde zijn metgezellen aan om drie dagen in elke maand te vasten en in bijzonder deze dagen. Op deze drie dagen is de maan volledig zichtbaar en daarom heet het de Witte Dagen (ayaam al-beed ايام البيض).

Beloning van het hele jaar vasten

De metgezel Jabir ibn Abdullah (moge Allah tevreden met hem zijn) levert over van de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem):

“Iedere maand drie dagen vasten is hetzelfde als het hele jaar door vasten en de dagen van de volle maan zijn de ochtenden van de dertiende, de veertiende en de vijftiende dag.”

De hadith staat in An-Nasaa’i en Bayhaqie en is sahih.

De Witte Dagen in de maand Shawwal

Tijdens deze maand Shawwal vallen de drie Witte Dagen op:

13e = zaterdag 9 augustus 2014
14e = zondag 10 augustus 2014
15e = maandag 11 augustus 2014

We zouden moeten proberen om deze drie dagen te vasten als we hier toe in staan zijn. De metgezel Abdullah ibn Abbaas overleverde namelijk dat  de Profeet ﷺ deze dagen altijd heeft gevast, ongeacht of hij op reis was of niet. Dit is op basis van een Hadith in Nisa’i.

De Witte Dagen, de Zes dagen van Shawwal en Ramadan inhalen

Het is aangeraden om zes dagen van shawwal te vasten. Als dit nog niet gedaan is dan kunnen we de Witte Dagen vasten met de intentie om die sunnah te vervullen én ook de sunnah van de zes dagen van Shawwal.

Sommige geleerden zeggen dat het ook toegestaan is om de intentie te maken om de zes dagen te vasten samen met de intentie van het inhalen van de verplichte vasten van de Ramadan. Dus als iemand vasten moet in halen van de ramadan en daarbij de intentie maken voor de zes dagen van shawwal krijgen ze insha Allah de beloning voor beiden. Omdat dit de mening is van sommige geleerden is het belangrijk om dit te overleggen met een betrouwbare plaatselijke geleerde.

Kijk wel naar de juiste data op basis van de maanbezichtigingen. De bovenstaande data zijn ingepland op basis van maandag 28 juli 2014 als eerste dag van shawwal.

Auteursprofiel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *