Meteen naar de inhoud

﷽ 

Bekeren naar de Islam

Dé definitieve handleiding voor nieuwe moslims

Bekeren naar de Islam: wat komt erbij kijken?

Wanneer jij hebt besloten om te bekeren tot de islam en de Islam te accepteren, hoeft het proces daarna niet moeilijk te zijn als jij je rekening houdt met de drie onderstaande punten:

Om dit goed te benaderen is het essentieel om goede begeleiding te hebben van moslims die weten wat de Islam inhoudt.

A. Persoonlijke vraagstukken

Wie gaat mij begeleiden nadat ik moslim ben geworden
en hoe weet ik dat ik in goede handen ben?

De onderwerpen die vallen onder persoonlijke vraagstukken zijn:

 • Bekeren tot de Islam
 • Juiste begeleiding
 • Uitspreken van geloofsgetuigenis (shahada)
 • Het belang van goed gezelschap
 • Inspirerende omgeving
 • Verwarring voorkomen

Bekeren tot de Islam is eenvoudig

Er zijn een aantal belangrijke regels rondom het moslim worden. Islam is een religie waarmee Allah het makkelijk wilt maken voor de mens. Allah zegt in de Koran: “Allah wenst gemak voor u..” – Koran Surah 2:185. En de Profeet – vrede zij met hem – zei : “Deze religie is heel makkelijk en brengt geen moeilijkheid met zich mee.” – Hadith, wordt onder andere overgeleverd in het boek van Imam Bukhari.

Soms kan iemand zich het onnodig moeilijk maken door te denken aan vragen zoals:

 • moet ik mijn naam veranderen als ik bekeer naar de Islam?
 • hoe zit het met de besnijdenis?
 • hoe werkt het op papier als ik éénmaal moslim ben?
 • moet ik per se kleding dragen zoals zij dat doen in Islamitische landen?

Dit zijn vragen waar antwoorden op zijn, maar die komen in een ander stadium aan bod – insha Allah.

Juiste begeleiding is zéér belangrijk

Je herkent de juiste begeleiding doordat het je dichter bij Allah brengt en je karakter mooier maakt. De Profeet – vrede zij met hem- heeft immers gezegd: “Ik ben slechts gestuurd om karakter en mooi gedrag te perfectioneren“.

De juiste begeleiding is essentieel in de Islam en zeker in de tijd waarin wij leven. We zien namelijk dat de Profeet – vrede zij met hem – zijn metgezellen in elke fase begeleid heeft.

#1- Begeleiding in de basis
De begeleiding die je in de eerste instantie nodig hebt is iemand die je leert wat het praktisch betekent om een goede moslim te zijn: het doen van de wassing, leren hoe het gebed verricht wordt, het uitspreken van het Arabische alfabet en wat het betekent om een moslim man of vrouw te zijn. Voorlopig is dit voldoende.

#2- Begeleiding voorbij de basis
Het zou fijn zijn om in de toekomst iemand te vinden die je de specifieke regels van het gebed kan leren zodat je het gebed kan perfectioneren en Koran kan leren lezen. Dit is belangrijk om dat je dan een bepaalde zelfvertrouwen kan vinden in je kennis van de Islam zodat je kan groeien in je geloof. Je hebt niet veel kennis nodig als je de kennis die je leert goed opbouwt.

#3- Begeleiding in je maatschappelijk leven
Tot slot wil je leren hoe de moslim in de maatschappij staat door te leren wat het mooie gedrag was van de Profeet Mohammed – vrede zij met hem- met andere mensen, dieren en de omgeving in het algemeen. Zijn karakter en omgang met anderen is absoluut uniek. Dit kan alleen geleerd worden door om te gaan met moslims die dit karakter zich eigen hebben gemaakt. Wij adviseren daarom ook om discussies over Islam met je omgeving te vermijden. Laat je inspireren door het karakter van de Profeet – vrede zij met hem- en laat dat je argument zijn voor de Islam. Het komt erop neer dat je houdt van Allah, een beter mens wordt en goed bent voor de mensen & wereld om je heen. Als je dit hebt begrepen dan heb je de Islam begrepen. Moge Allah het makkelijk maken voor ons.

Shahada (de geloofsgetuigenis)

Zodra iemand gelooft dat er geen god is behalve Allah en dat Mohammed (vzmh) Zijn Boodschapper is, is hij of zij een moslim(a). Ook al is de shahada nog niet uitgesproken. Het uitspreken van de geloofsgetuigenis (de shadaha) gebeurt in de aanwezigheid van getuigen. Dit heeft namelijk een sociale functie, zodat iemand anders kan getuigen dat de persoon in kwestie daadwerkelijk moslim is. Daarbij is het wenselijk om een certificaat te vragen, omdat dit gevraagd kan worden bij de Bedevaart naar Mekka (Hadj).

Voor meer algemene informatie over de Shahada (de geloofsgetuigenis) en een uitgebreide kennismaking met de Islam zie ons artikel Islam: Betrouwbare Kennis. Lees daarin hoe de Profeet – vrede zij met hem – de Islam heeft omschreven en uitgelegd.

Het belang van goed gezelschap

Ondanks dat gezelschap ook te plaatsen is in sociale kringen, staat het hier onder persoonlijke vraagstukken. De reden hiervoor is om te benadrukken dat iedere moslim – maar in bijzonder nieuwe moslims – behoefte heeft aan goed gezelschap. Hierbij gaat het niet om de hoeveelheid. Zeker in je eerst fase binnen de Islam is het belangrijk om iemand te hebben op wie je kunt terugvallen voor vragen, problemen of simpelweg om ervaringen te delen.

Inspirerende omgeving

Verwarring voorkomen

Keer terug naar boven…

B. Familie

Hoe vertel ik mijn familie dat ik moslim ben?

Volgt insha Allah.

Keer terug naar boven…

C. Sociale kringen

 Wat zullen mijn vrienden/vriendinnen denken of zeggen
als ze weten dat ik moslim ben en hoe kan ik hier het best mee omgaan?

Volgt insha Allah.

Keer terug naar boven…

Maak kennis met de Islam…

2 reacties op “Bekeren naar de Islam”

 1. Pingback: Moslim (ge)worden – De reizende Moslim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *