Meteen naar de inhoud

﷽ 

SahihX

Klassieke Islam Cursus en Open Onderwijs

Waarom zelfstandige cursussen?

Block Title

Het Sahih Instituut maakt via klassikale lessen de online studie van traditionele Islam mogelijk. Dit gebeurt altijd onder de begeleiding van geautoriseerde geleerden. Er is echter een kans dat je wil deelnemen aan een klassikale cursus die al is begonnen. Deze achterstand kan worden ingehaald door de gelijknamige cursus te volgen via SahihX.

Door de online cursus succesvol af te ronden, de testen goed te maken (en eventueel opdrachten die daaraan zijn verbonden), wordt de instroom bij een lopende cursus mogelijk.

SahihX

Block Title

SahihX maakt de klassieke studie van islamitische vakken mogelijk door middel van online cursussen (MOOCs) en nieuwe e-learning middelen. De cursussen komen direct uit het klaslokaal van het Sahih Instituut en worden verzorgd door onderwijzers die directe toestemming hebben van klassiek en geautoriseerd islamitische geleerden.

Aan het einde van de cursus kan een student aanvraag doen voor een certificaat. Het is aan de onderwijzer van de cursus om te bepalen of het certificaat wordt gegeven, zoals in klassiek islamitisch onderwijs het geval is.

Maak kennis met Sahihx

Cursusaanbod

Online Islamstudies op eigen tempo.
Mocht een klassikale cursus al zijn begonnen of heb je niet genoeg achtergrondkennis, dan kan je de SahihX zelfstudie cursus volgen.

Inloggen profiel

Log hier in om een profiel aan te maken of in te richten.

Word een docent

Ben jij student bij SahihX, heb jij aantoonbaar Islamitische kennis opgedaan en wil jij zelf een cursus starten? Meld je dan hier aan.

Sahih Instituut

SahihX is onderdeel van Sahih Instituut.

Het belang van klassieke kennis

Block Title

Sahih legt nadruk op de instrumenten van het islamitisch denken, zoals het geval is bij de klassieke studie (madrassa ‘ateeqa). Dit is gebaseerd op:

1- een diepe kennis van de overgeleverde teksten van de Qoran en de Soennah;
2- de algemene principes van religie van Allah wat zich gekenmerkt wordt door een genade voor de mensen en
3- de barmhartige persoonlijkheid waarmee de Profeet ﷺ de religie makkelijk heeft gemaakt voor zijn volgers.

Het doel van een dergelijke studie van de Islam is om de student, uiteindelijk, een bepaalde mate van zelfstandigheid te geven. Het is daarom niet voldoende om de uitspraken van de gezaghebbende geleerden te kennen, ook al is dat een niveau kennis wat nodig is. Het gaat om het begrijpen waar deze individuele standpunten vandaan komen en hoe deze passen binnen de bredere kaders die door de consensus van de geleerden van de Ahl al-Sunnaa wa l-Jama’ah herleiden uit de Openbaring. Dit leert de inspanningen van iedere geleerde te waarderen, doch kritisch te bekijken.

Door deze instrumenten van het (islamitisch) denken aan te reiken wordt het sektarisch denken doorbroken. Wat iedere uitspraak, beweging en opvatting heeft zijn eigen achtergrond en onderbouwing. Hiermee de persoon gescheiden van de inhoud.

Kaderen van klassieke Islam

Block Title

Het uitgangspunt van ons is onderwijs is:

في عَقْدِ الأشعري وفقه مالك
وفي طَريقَةِ الجُنَيْدِ السَّالِكِ

“Op basis van de theologische verwoordingen van Imam al-Ash’ari,
de fiqh van Imam Malik (en andere wetscholen)
En de spirituele methodologie van Imam al-Junayd.”

Murshid al Mu’in

Toetsing online cursussen

Block Title

De probleemcasussen worden geïnspireerd door echte kwesties in islamitische geschiedenis, moderne wetenschap en contemporaine conflicten. De on-campusversie van usul-x, usul al-fiqh, is de eerste cursus van Sahih Instituut.

Voor sommige cursussen geldt dat de studenten die voldoende scoren op 9 uitdagen (d.w.z. opdrachten) en het afstudeerproject in aanmerking komen voor een certificaat. Deze cursus kan gevolg worden op eigen tempo.

Omgangsvormen

Block Title

SahihX streeft de wetenschap van leren na. Door je te registreren als online leerling, mag je ook deelnemen aan onderzoek naar leren.
Sahih Instituut en SahihX zetten zich in voor het handhaven van een veilige en gezonde onderwijs- en werkomgeving waarin geen enkel lid van de gemeenschap wordt uitgesloten van deelname aan, de voordelen worden ontzegd van, of wordt onderworpen aan discriminatie of intimidatie in ons programma. Van alle leden van de SahihX-gemeenschap wordt verwacht dat ze zich aan het Sahih-beleid houden.