Meteen naar de inhoud
Home » Sahih Bibliotheek » Gezegende Dagen » Islamitische Maanden » De maan en het begin van Ramadan 2016 – Een uitleg van de verschillen

De maan en het begin van Ramadan 2016 – Een uitleg van de verschillen

begin Ramadan

Hidjri Kalender

Het is vandaag de 28ste van Sha’ ban en dat betekent dat Sha’ban bijna is afgelopen en Ramadan begint. Vanavond wordt bepaald of de eerste dag van de Islamitische maand Ramadan op maandag 6 juni is of dinsdag 7 juni 2016. Ons advies is dat je een moskee of geleerde volgt die jij vertrouwt. Volg liever niet Saoedi Arabië in de resultaten van de bezichtiging; als je een land volgt, volg dan Marokko.

 • Als zondagavond de maan gezien wordt, is maandag de eerste dag van Ramadan.
 • Als zondagavond de maan niet gezien wordt, is dinsdag de eerste dag van Ramadan.

Er zijn drie methodes die we later uitleggen, maar we geven je nu al de conclusies:

 • Maansbezichting: waarschijnlijk ben je Marokkaans of Hindostaans en begin je (waarschijnlijk) dinsdag met vasten
 • Calculatie: waarschijnlijk ben je Turks begin je maandag met vasten

begin Ramadan

1. Voorbereiden op de Ramadan

Alles wat je nodig hebt om je Ramadan door te komen vind je op onze speciale Ramadan pagina: Ramadan Hacks 2016 |Download Persoonlijk Ramadan Plan 2016.

2. De Maan en het begin van de Ramadan

Het is belangrijk om te weten hoe maansbezichtigingen werken zodat je op de juiste dag de Ramadan kan beginnen. Allah zegt in de Qoran over de maand Ramadan:

Dus wie van jullie deze maand beleeft (shahieda),
laat hem daarin vasten. – Baqarah, 185.

Er zijn verschillende Ahadith waarin de Profeet ﷺ de Oemmah opdraagt om de maan te bezichtigen. Want dit bepaalt het begin van een nieuwe Islamitische maand, dat is in dit geval Ramadan. De Profeet ﷺ zei in een betrouwbare Hadith die wordt overgeleverd door Imam al-Bukhari en Imam Muslim:

“Vast na het zicht ervan en verbreek het vasten na het zicht ervan.
Mocht het obscuur zijn, completeer dan de 30 dagen van Sha’ ban.

Er zijn hoofdzakelijk twee manieren om dit gebod van Allah en Zijn Profeet op te volgen ﷺ:

 1. Maansbezichtiging met het blote oog
 2. Berekenen wanneer de nieuwe maan geboren wordt

De eerste manier: maansbezichtiging met het blote oog

Hoe werkt het? De huidige maand Shaban is de achtste Islamitische maand en de 28ste dag daarvan valt op zondag 5 juni 2016. Moslims over de hele wereld gaan volgens het gebruik van de Profeet ﷺ vlak voor het avondgebed (maghrib) naar de maan kijken. Als de maan gezien wordt, mag de maand Sha’ban slechts 29 dagen hebben. Als op dat moment de maan niet gezien wordt, moet de maand Sha’ ban 30 dagen tellen want de Profeet ﷺ gaf het bevel: ‘completeer dan de 30 dagen van Sha’ ban‘.

Dus:

 • Als zondagavond de maan gezien wordt, is maandag de eerste dag van Ramadan.
 • Als zondagavond de maan niet gezien wordt, is dinsdag de eerste van Ramadan.

Astronomische mogelijkheid? Zondagavond is het astronomisch gezien onmogelijk om de nieuwe maan te zien. Zie onderstaand figuur:

Begin Ramadan 2016
Waarom dan toch naar buiten gaan om de maan te bezichtigen met het blote oog? Toch wordt de maansbezichtiging gedaan omdat het de Sunnah is. Maar het kan zijn dat iemand zich tijdens een maansbezichtiging vergist en denkt dat hij maan heeft gezien terwijl het volgens de berekening onmogelijk is. Een astronomische berekening is immers een wetenschappelijk gegeven en iemand kan niet de maan zien terwijl het astronomisch onmogelijk is.

Daarom combineren bepaalde landen beiden methodes: ze gaan de maan bezichtigen volgens de Sunnah van de Profeet ﷺ maar houden tegelijkertijd rekening met wat astronomisch gezien mogelijk is.

In welk land gaan we bezichtigen? De geleerden hebben daar verschillende opinies over binnen de vier wetscholen:

 1. Sommige wetscholen pleiten voor lokale bezichtingen waarbij je alleen rekening houdt met of de maan gezien wordt in eigen regio.
 2. Andere wetscholen doen aan internationale bezichtigingen: als de maan waar dan ook ter wereld wordt gezien is het voor iedereen verplicht om Ramadan te beginnen. De vraag die hieruit voorkomt is hoe iemand die de maan heeft gezien in laten we zeggen Senegal dat moet vertellen aan de moslims in bijvoorbeeld Marokko: hoe komen we aan een officiële getuigenis uit Senegal?
 3. Nu zijn er mensen die blijven volharden dat alleen gekeken mag worden in Saudie-Arabie. Deze opvatting is naar ons weten nergens op gebaseerd.

De tweede manier: berekenen wanneer de nieuwe maan geboren wordt

Hoe werkt het? Het begin van een Islamitische  maand komt overeen met de geboorte van de nieuwe maan. Dus Ramadan begint wanneer de nieuwe maan geboren wordt. Deze geboorte kan astronomisch berekend worden op basis van de verschillende maanstanden. Hieronder is een overzicht te vinden van de verschillende maandstanden. Op basis van deze gegevens nemen sommige moskeeën het besluit dat de eerste dag Ramadan maandag 6 juni is.

Nieuwe maan  – Begin Ramadan 5 juni 2016 05:01:45
Eerste kwartier 12 juni 2016 10:10:39
Volle maan – Halverwege de maand (drie witte dagen) 20 juni 2016 13:04:58
Laatste kwartier 27 juni 2016 20:20:59
Nieuwe maan – Begin Shawwal = Eid ul Fitr 4 juli 2016 13:03:23

 3. Kritiek op Saoedie Arabië

Het kritiek op het volgen van Saoedie-Arabie in de maanbezichtiging is in de eerste instantie dat geen enkele wetschool opdraagt om specifiek Saoedie te volgen hierin. Het tweede punt van kritiek is dat Saoedie-Arabië wel een correcte maansbezichtiging doen, maar niet kijken  naar of de maan überhaupt wetenschappelijk gezien zichtbaar is. Als gevolg daarvan komen er in Saoedie Arabie getuigenissen van mensen binnen die de maan gezien hebben, terwijl de maan niet gezien kan worden! Zij zien mogelijk een ster of iets anders en denken dat het de maan is; dan begin je de Ramadan dus op een verkeerde datum! De Profeet ﷺ en de metgezellen hadden getrainde ogen als het ging om de hemellichamen zoals sterren en planeten; in deze tijd hebben mensen dat veel minder. Daarom worden er veel fouten gemaakt in bezichtigingen in Saoedie-Arabie.

 

Auteursprofiel

2 reacties op “De maan en het begin van Ramadan 2016 – Een uitleg van de verschillen”

 1. Pingback: Ramadan Hacks 2016 – Sahih.nl

 2. Pingback: Praktische Tips voor een Gezonde Ramadan – Sahih.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *