Meteen naar de inhoud
Home » Sahih Bibliotheek » Gezegende Dagen » Het begin van Ramadan 2017- Maan bezichtigen of berekenen? – Een uitleg van de verschillen

Het begin van Ramadan 2017- Maan bezichtigen of berekenen? – Een uitleg van de verschillen

Het Begin van Ramadan

Het begin van Ramadan, hoe werkt dat? Het is de maand van Sha’ ban en dat betekent bijna het begin van Ramadan. Op de 29ste van sha’ban wordt bepaald of de eerste dag van de Islamitische maand Ramadan op zaterdag 27 mei 2017 is of zondag 28 mei 2017. Ons advies is dat je een moskee of geleerde volgt die jij vertrouwt. Volg liever niet Saoedi Arabië in de resultaten van de bezichtiging; als je een land volgt, volg dan Marokko omdat zij de Soennah van maansbezichtiging goed verrichten.

Samenvatting

Op basis van methode ‘met het oog’:

 • Als vrijdagavond de nieuwe maan gezien wordt, is zaterdag de eerste dag van Ramadan.
 • Als vrijdagavond de nieuwe maan niet gezien wordt, is zondag de eerste dag van Ramadan.

Op basis van methode ‘berekenen van zichtbaarheid’:

 • Volgens berekening wordt de nieuwe maan geboren op donderdag 21:46 uur en daarom begint het vasten op zaterdag. De maan is 17 tot 23 uur na geboorte zichtbaar, dus volgens berekening zou de maan op vrijdag gezien kunnen worden.

Er zijn drie methodes (die we later uitleggen, in sha Allah), maar we geven je nu al de conclusies:

 • 1. Maansbezichting: waarschijnlijk ben je Marokkaans, Hindostaans of Pakistaans en begin je (waarschijnlijk) zaterdag met vasten
 • 2. Berekening van zichtbaarheid: waarschijnlijk ben je Turks en begin je ook zaterdag met vasten
 • 3. Maansbezichtiging alleen in Saoedi-Arabie: er is geen enkel bewijs om Saoedi-Arabie te volgen.

het begin van Ramadan

1. Voorbereiden op de Ramadan

Onvoorbereid op de Ramadan? Alles wat je nodig hebt om je Ramadan door te komen vind je op onze speciale Ramadan pagina: Ramadan Hacks 2017 |Download Persoonlijk Ramadan Plan 2017.

 

2. De Maan en het begin van Ramadan

Het is belangrijk om te weten hoe maansbezichtigingen werken zodat je op de juiste dag de Ramadan kan beginnen. Allah zegt in de Qoran over de maand Ramadan:

Dus wie van jullie deze maand beleeft (shahieda),
laat hem daarin vasten. – Qoran Baqarah, 185.

Er zijn verschillende Ahadith waarin de Profeet ﷺ de Oemmah opdraagt om de maan te bezichtigen. Want dit bepaalt het begin van een nieuwe Islamitische maand, dat is in dit geval Ramadan. De Profeet ﷺ zei in een betrouwbare Hadith die wordt overgeleverd door Imam al-Bukhari en Imam Muslim:

“Vast na het zicht ervan en verbreek het vasten na het zicht ervan.
Mocht het obscuur zijn, completeer dan de 30 dagen van Sha’ ban.”

Er zijn hoofdzakelijk twee manieren om dit gebod van Allah en Zijn Profeet op te volgen ﷺ:

 1. Maansbezichtiging met het blote oog
 2. Berekenen wanneer de nieuwe maan geboren wordt

De eerste manier: maansbezichtiging met het blote oog

Hoe werkt het? De huidige maand Shaban is de achtste Islamitische maand en de 29ste dag daarvan valt op vrijdag 26 mei 2017. Moslims over de hele wereld gaan volgens het gebruik van de Profeet ﷺ vlak voor het avondgebed (maghrib) naar de maan kijken.

Maar waar kijken we naar? Elke dag van de maand is maan voor ons iets meer of minder zichtbaar. Dat komt door de stand van de maan ten opzichte van de zon. De nieuwe maan is het moment waarop de maan niet zichtbaar is. Na 17 tot 23 uur is de nieuwe maan zichtbaar in de vorm van een maansikkel; dat is waar naar wordt gekeken!


Als de maan gezien wordt, mag de maand Sha’ban slechts 29 dagen hebben. Als op dat moment de maan niet gezien wordt, moet de maand Sha’ ban 30 dagen tellen want de Profeet ﷺ gaf het bevel: ‘completeer dan de 30 dagen van Sha’ ban‘.
Dus:

 • Als vrijdagavond de maansikkel gezien wordt, is zaterdag het begin van Ramadan: de eerste dag van Ramadan.
 • Als vrijdagavond de maansikkel niet gezien wordt, is zondag het begin van Ramadan: de eerste van Ramadan.

Astronomische mogelijkheid? Vrijdagavond is het astronomisch gezien wél mogelijk om de nieuwe maan te zien. Zie onderstaande figuren.

Donderdag 25 mei:

De bovenstaande weergave is de zichtbaarheid van de maan op donderdag 25 mei; volgens calculatie is de maan dan al geboren om 21:46:22, maar het is pas zichtbaar na 17 tot 23 uur. Wie uitgaat van deze zichtbaarheid op basis van de methode van calculatie, gaat er daarom vanuit dat de maan na 17 tot 23 uur – vrijdag dus – zichtbaar is en ze zullen dus de dag erna beginnen met vasten. Het is alsof zij zeggen dat ze de maan op vrijdag hebben gezien, alleen dat niet met het oog maar met een berekening.

Vrijdag 26 mei:

De bovenstaande weergave is de zichtbaarheid van de maan op vrijdag 26 mei; de maan is in sommige delen van de wereld te zien met het blote oog. Aangezien vrijdag de 29ste van sha’ban is, zullen moslims wereldwijd naar de maan gaan kijken. Het resultaat is waarschijnlijk dat de maan alleen wordt gezien in de groene en blauwe gedeeltes.

Wordt de maan vrijdag gezien en worden deze resultaten doorgegeven, dan is de kans groot dat we in Nederland op zaterdag beginnen met vasten en is het eerste Tarawihgebed op vrijdagavond!

Waarom dan toch naar buiten gaan om de maan te bezichtigen met het blote oog? Toch wordt de maansbezichtiging gedaan omdat het de Sunnah is. Maar het kan zijn dat iemand zich tijdens een maansbezichtiging vergist en denkt dat hij maan heeft gezien terwijl het volgens de berekening onmogelijk is. Een astronomische berekening is immers een wetenschappelijk gegeven en iemand kan niet de maan zien terwijl het astronomisch onmogelijk is. Dit is vaker gebeurd in Saoedi-Arabië.

Daarom combineren bepaalde landen beiden methodes – zoals in Marokko: ze gaan de maan bezichtigen volgens de Soennah van de Profeet ﷺ maar houden tegelijkertijd rekening met wat astronomisch gezien mogelijk is.

In welk land gaan we bezichtigen? De geleerden hebben daar verschillende opinies over binnen de vier wetscholen:

 1. Sommige wetscholen pleiten voor lokale bezichtigingen waarbij je alleen rekening houdt met of de maan gezien wordt in eigen regio.
 2. Andere wetscholen doen aan internationale bezichtigingen: als de maan waar dan ook ter wereld wordt gezien, is het voor iedereen verplicht om Ramadan te beginnen. De vraag die hieruit voorkomt is hoe iemand die de maan heeft gezien in laten we zeggen Senegal dat moet vertellen aan de moslims in bijvoorbeeld Marokko: hoe komen we aan een officiële getuigenis uit Senegal?
 3. Nu zijn er mensen die blijven volharden dat alleen gekeken mag worden in Saudie-Arabië. Deze opvatting is naar ons weten nergens op gebaseerd – en de bewijslast ligt bij degene die iets beweert.

De tweede manier: berekenen wanneer de nieuwe maan zichtbaar is

Hoe werkt het? Het begin van een Islamitische maand komt overeen met het moment waarop de nieuwe maan zichtbaar is. De geboorte kan astronomisch berekend worden op basis van de verschillende maanstanden. Hieronder is een overzicht te vinden van de verschillende maanstanden. Op basis van deze gegevens nemen sommige moskeeën het besluit dat de eerste dag Ramadan zaterdag 27 mei 2017 is.

Maanstand Datum Tijd
Nieuwe maan  26 april 2017 14:18:11
Eerste kwartier 3 mei 2017 04:48:10
Volle maan 10 mei 2017 23:43:56
Laatste kwartier 19 mei 2017 02:35:36
Nieuwe maan  25 mei 2017 21:46:22
Eerste kwartier 1 juni 2017 14:43:00
Volle maan 9 juni 2017 15:11:15
Laatste kwartier 17 juni 2017 13:35:01
Nieuwe maan –  24 juni 2017 04:32:43

De nieuwe maan wordt dus geboren op 25 mei 2017 om 21:46 uur. Op dat moment is het nog niet zichtbaar; na 17 tot 23 uur is de maan volgens calculatie zichtbaar.

3. Kritiek op Saoedi-Arabië

De kritiek op het volgen van Saoedi-Arabië in de maanbezichtiging is in de eerste instantie dat geen enkele wetschool opdraagt om specifiek Saoedi te volgen hierin. Het tweede punt van kritiek is dat Saoedi-Arabië wel een maansbezichtiging met het oog doen, maar niet kijken naar of de maan überhaupt wetenschappelijk gezien zichtbaar is. Als gevolg daarvan komen er in Saoedi-Arabië getuigenissen van mensen binnen die de maan gezien hebben, terwijl de maan niet gezien kan worden! Zij zien mogelijk een ster of iets anders en denken dat het de maan is; dan begin je de Ramadan dus op een verkeerde datum! De Profeet ﷺ en de metgezellen hadden getrainde ogen als het ging om de hemellichamen zoals sterren en planeten; in deze tijd hebben mensen dat veel minder. Daarom worden er veel fouten gemaakt in bezichtigingen in Saoedi-Arabië.

Onze Ramadan Pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags: