Meteen naar de inhoud
Home » Sahih Bibliotheek » Het begin van Ramadan 2020- Maan bezichtigen of berekenen? – Een uitleg van de verschillen

Het begin van Ramadan 2020- Maan bezichtigen of berekenen? – Een uitleg van de verschillen

Begin Ramadan

Het Begin van Ramadan 2020

Het begin van Ramadan, hoe werkt dat? De maand Sha’ ban is bijna voorbij en dat betekent bijna het begin van Ramadan. Op de 29ste van Sha’ban, overeenkomstig met 23 april 2020, wordt bepaald of de eerste dag van de Islamitische maand Ramadan op vrijdag 24 april 2020 is of zaterdag 25 april 2020. Ons advies is dat je een moskee of geleerde volgt die jij vertrouwt. Volg liever niet Saoedi Arabië in de resultaten van de bezichtiging; als je een land volgt, volg dan Marokko omdat zij de Soennah van maansbezichtiging beter verrichten, zoals zal worden uitgelegd in dit artikel.

Wanneer begint Ramadan?

Op basis van methode ‘met het blote oog’

 • Als donderdagavond 23 april de nieuwe maan gezien wordt, is vrijdag 24 april de eerste dag van de Ramadan. Dat is best mogelijk om de maan in sommige delen van de wereld zichtbaar is, al dan niet met optische hulpmiddelen. Het vasten begint vrijdag of zaterdag!
 • Als donderdagavond 23 april de nieuwe maan niet wordt gezien, is zaterdag 25 april de eerste dag van Ramadan. 

Op basis van methode ‘berekenen van zichtbaarheid’

 • Volgens berekening wordt de nieuwe maan geboren op donderdag 23 april 04:27:00 uur. Derhalve wordt volgens deze methode begonnen met vasten op vrijdag 25 april 2018. 

Er zijn dus twee methodes

De volgende twee methodes zijn er en die gaan we in dit artikel uitleggen:

 • 1. Maansbezichting: waarschijnlijk ben je Marokkaans, Hindostaans of Pakistaans en begin je vrijdag of zaterdag met vasten. 
 • 2. Berekening van zichtbaarheid: hoogstwaarschijnlijk ben je Turks en begin je vrijdag met vasten
 • 3. Maansbezichtiging alleen in Saoedi-Arabie. Let op: er is geen bewijs om uitsluitend (!) Saoedi-Arabie te volgen inzake de maansbezichtiging.
het begin van Ramadan

1. Voorbereiden op de Ramadan

Onvoorbereid op de Ramadan? Alles wat je nodig hebt om je Ramadan door te komen vind je op onze speciale Ramadan pagina: Ramadan 2020 |Download Persoonlijk Ramadan Plan 2020.

2. De Qoran, de Soennah en het begin van Ramadan

Het is belangrijk om te weten hoe maansbezichtigingen werken zodat je op de juiste dag de Ramadan kan beginnen. Allah zegt in de Qoran over de maand Ramadan:

فمن شهد منكم الشهر فليصمه
Dus wie van jullie deze maand ziet (shahieda),
laat hem daarin vasten. – Qoran Baqarah, 185.

Er zijn verschillende Ahadith waarin de Profeet ﷺ de Oemmah opdraagt om de maan te bezichtigen. Want dit bepaalt het begin van een nieuwe Islamitische maand, dat is in dit geval Ramadan om vervolgens het gebod om te vasten te kunnen verrichten. De Profeet ﷺ zegt in een betrouwbare Hadith die wordt overgeleverd door Imam al-Bukhari (en in een iets andere bewoording door Imam Muslim):

صوموا لرؤيته ، وأفطروا لرؤيته فإن غم عليكم فأكملوا عدة شعبان ثلاثين يوماً‬
“Vast na het zicht ervan en verbreek het vasten na het zicht (roe’yah) ervan.
Mocht het obscuur zijn, completeer dan de 30 dagen van Sha’ ban.”

Er zijn hoofdzakelijk twee manieren om dit gebod van Allah en Zijn Profeet op te volgen ﷺ: 

 1. Maansbezichtiging met het blote oog
 2. Berekenen wanneer de nieuwe maan geboren wordt – dit is nog steeds een onderwerp van discussie onder de geleerden, maar toch een geldige opinie onder shafi’i geleerden.

3. De eerste manier: maansbezichtiging met het blote oog

De eerste methode is gebaseerd op het gebruik van de Profeet ﷺ en daarom is dat wat door alle geleerden in alle tijden is geaccepteerd als dé manier om het begin van iedere Islamitische maand vast te stellen.

Hoe werkt het? De huidige maand Shaban is de achtste Islamitische maand en de 29ste dag daarvan valt op donderdag 23 april 2020. Moslims over de hele wereld gaan volgens het gebruik van de Profeet ﷺ vlak voor het avondgebed (maghrib) naar de maan kijken.

Maar waar kijken we naar? Elke dag van de maand is maan voor ons iets meer of minder zichtbaar. Dat komt door de stand van de maan ten opzichte van de zon. De nieuwe maan is het moment waarop de maan niet zichtbaar is. Na 17 tot 23 uur is de nieuwe maan zichtbaar in de vorm van een maansikkel; dat is waar naar wordt gekeken!

De maansikkel


Als deze maansikkel gezien wordt, mag de maand Sha’ban slechts 29 dagen hebben. Als op dat moment de maan niet gezien wordt moet de maand Sha’ ban 30 dagen tellen want de Profeet ﷺ gaf het bevel: ‘completeer dan de 30 dagen van Sha’ ban‘.

Dit is dus waar onze samenvatting, bovenaan dit artikel, op is gebaseerd:

 • Als woensdag de maansikkel gezien wordt, is donderdag het begin van Ramadan: de eerste dag van Ramadan.
 • Als woensdag de maansikkel niet gezien wordt, is vrijdag het begin van Ramadan: de eerste van Ramadan.

4. Zei iemand iets over een astronomische zichtbaarheid? 

Aangezien moslims naar buiten gaan om met het blote oog naar de maan te kijken, is het relevant om te weten of het wetenschappelijk gezien wel mogelijk is om de maan te kunnen te zien. Dat heeft te maken met het feit dat de maan gemiddeld 29 dagen heeft om een volledige cirkel om de aarde te maken, welgeteld in vier standen: volle maan, laatste kwartier, nieuwe maan en eerste kwartier.

Het komt er eigenlijk op neer dat de maan op een gegeven moment verdwijnt voor ons oog (omdat er op dat moment geen weerkaatsing van de zon voor ons zichtbaar is), en dan verschijnt het op een gegeven moment weer. Bij het opnieuw verschijnen is een maansikkel (hilal) zichtbaar – en dat is exact wat we zoeken. Dat duidt de nieuwe islamitische maand aan en dat is in dit geval Ramadan.

4.1 De methode van calculatie

De methode van calculatie houdt dus in dat je wetenschappelijk berekent wanneer die nieuwe maansikkel zichtbaar is, zonder verder naar buiten te gaan om de maansikkel daadwerkelijk te bezichtigingen. 

4.2 Hoe Marokko te werk gaat

De ideale combinatie is dat je met het blote oog gaat kijken, maar rekening houdt met de astronomische zichtbaarheid. Want iemand kan denken de maansikkel te zien, maar in werkelijkheid een ster of iets anders zien, denkend dat het de maansikkel is. Dit is hoe Marokko te werk gaat: ze bezichtigen met het blote oog maar houden rekening met de astronomische mogelijkheid.

4.3 Kritiek op Saoedi-Arabië

De kritiek op het volgen van Saoedi-Arabië in de maanbezichtiging is in de eerste instantie dat geen enkele wetschool opdraagt om specifiek Saoedi te volgen hierin.

Het tweede punt van kritiek is dat Saoedi-Arabië wel een maansbezichtiging met het oog doen, maar niet kijken naar of de maan überhaupt wetenschappelijk gezien zichtbaar is. Als gevolg daarvan komen er in Saoedi-Arabië getuigenissen van mensen binnen die de maan gezien hebben, terwijl de maan niet gezien kan worden! Zij zien mogelijk een ster of iets anders en denken dat het de maan is.

De Profeet ﷺ en de metgezellen hadden getrainde ogen als het ging om de hemellichamen zoals sterren en planeten; in deze tijd hebben mensen dat veel minder. Daarom worden er veel fouten gemaakt in bezichtigingen in Saoedi-Arabië.

5. Maar is het astronomisch mogelijk, ja of nee?

Donderdag is het wetenschappelijk gezien wél mogelijk om de nieuwe maan te zien, mits er geen bewolking is. Zie het figuur.

Donderdag 23 april 2020:

begin ramadan 2020

6. In welk land gaan we bezichtigen?

De geleerden hebben daar verschillende opinies over binnen de vier wetscholen:

 1. Sommige wetscholen pleiten voor lokale bezichtigingen waarbij je alleen rekening houdt met of de maan gezien wordt in eigen regio.
 2. Andere wetscholen doen aan internationale bezichtigingen: als de maan waar dan ook ter wereld wordt gezien, is het voor iedereen verplicht om Ramadan te beginnen. De vraag die hieruit voortvloeit is hoe iemand die de maan heeft gezien in laten we zeggen Senegal dat moet vertellen aan de moslims in bijvoorbeeld Marokko: is dat middels een officiële getuigenis van de getuigen uit het land waar de maan is gezien of is het voldoende om de verklaring van dat betreffende land te volgen?  
 3. Nu zijn er mensen die blijven volharden dat alleen gekeken mag worden in Saudie-Arabië. Waar dit op is gebaseerd is bij ons onbekend.

7. De tweede manier: berekenen wanneer de nieuwe maan zichtbaar is

Hoe werkt het? Het begin van een Islamitische maand komt overeen met het moment waarop de nieuwe maan zichtbaar is. De geboorte kan astronomisch berekend worden op basis van de verschillende maanstanden. Hieronder is een overzicht te vinden van de verschillende maanstanden.

Volle maan8 april 202004:35:36 
Laatste kwartier15 april 202000:56:57 
Nieuwe maan23 april 202004:27:00 
Eerste kwartier30 april 202022:38:44 
Volle maan7 mei 202012:45:35 

De nieuwe maan wordt dus geboren op 23 april 2020 om 04:27:00 uur. Op dat moment is het nog niet zichtbaar; na 17 tot 23 uur is de maan volgens calculatie zichtbaar. 

Onze Ramadan Pagina

Team Sahih.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags: