Meteen naar de inhoud
Home » Sahih Bibliotheek » Algemeen » Raadgeving van Sidi Ahmad Zarruq al-Barnusi al-Fasi

Raadgeving van Sidi Ahmad Zarruq al-Barnusi al-Fasi

Vertaald door Shaykh Sulayman van Ael

Raadgeving van Shaykh Sayyidi Ahmad Zarruq al-Barnusi al-Fasi – mag Allah hem barmhartig zijn.

Mijn edele leermeester Shaykh Jalal al-Jihani al-Maliki gaf mij de opdracht om een korte tekst van Sheikh Zarroeq te vertalen en vervolgens uit te leggen. Hier hebben jullie reeds de vertaling. Straks in sha Allah volgt de uitleg op VIDEO. Mag Allah de Sheikh barmhartig zijn. Mohammed (sas) zei: “Iemand die naar het goede verwijst krijgt ook de beloning van zij die het in praktijk brengen.” – ٍShaykh Sulayman van Ael.

fes

Sidi Ahmad Zarruq – Moge Allah tevreden met hem zijn – zei:

“Vrees Allah die wij sowieso zullen ontmoeten. Ga niet in tegen Zijn bevelen, niet in moeilijke noch in gemakkelijke tijden. Toon berouw voor elke zonde, na elke misstap is er een terugkeer. (Doe dit) want de mens is niet ontzegd van zonden (is niet onfeilbaar) en hij is er ook niet zeker van dat hij (goede) daden aanhoudend zal verrichten.

Als iemands’ geloof hem lief is dan zal alles voor hem gemakkelijk zijn (zoals het laten van verboden en naleven van geboden en berouw tonen). En als iemand de teugels van zijn ego loslaat dan zal hij als gevolg hiervan in het ene probleem na het andere terechtkomen. Hij zal niet welsagen in zijn wereldse leven en niet ontsnappen (aan de Hel) in het hiernamaals.

Als iemands’ zorg niet verder reikt dan dat wat hij noodzakelijker wijze nodig heeft dan zal hij genoegen kunnen nemen met het minste. Als iemand in het wereldse echter naar verzadiging op zoek is dan zal niets hierin hem voldoende lijken.

Als iemand met zijn afkomst pronkt dan zal zijn ontsnapping (aan voor vernoemde problemen) verder van hem verwijderd zijn dan zijn ondergang.

En als iemand zijn eer koppelt aan zijn kennis dan zal hij alles waar hij op hoopt bereiken, en (weet): mensen zijn de kinderen van hun gedrag.

Als iemand van een volk houdt dan is hij van hen. Pas er dus voor op en zorg ervoor dat je niet houdt van de onderdrukkers en dat je hen niet tot vriend neemt. Blijf ver weg van de kinderen van het wereldse en ga niet met hen om. En moest je dan toch met hen omgaan, pas dan voor hen op. De enige reden waarom zij met jou willen omgaan is om hun wereldse leven te vervolledigen of omdat je met hun verlangen zou instemmen. Uiteindelijk zullen zij je laten belanden in de duidelijke verboden.

Geef geen gehoor aan iemand die er niet van wakker ligt om zijn eer te verkopen om zijn doel te bereiken.

Pas op en ga niet chaotisch te werk, en behandel je gezin niet zoals een meester zijn slaaf behandelt. Want Allah komt op voor de rechten van de arme behoeftigen (en zij die zich in een zwakkere positie bevinden), ook al zouden zij zondigen.

Grijp je kans en zeg de smeekbede van de Boodschapper van Allah (sas) op: “O Allah, als U iemand verantwoordelijk maakt over mijn gemeenschap en hij zacht met hen is, wees dan zacht met hem o Allah. En als hij hard met hen is, wees dan hard tegen hem.” Dit omvat ook hij (of zij) die over iemand verantwoordelijk is, hoe klein deze verantwoordelijkheid ook zijn mag.

Herdenk Allah, al was het één tasbieha (zeggen van Soebhan Allah), reciteer de Koran, al was het één vers, en vast, al was het één dag per maand, en bid (extra gebeden) al waren het twee raka’at (eenheden) per nacht en doe aan liefdadigheid, al was het een hond of een kat één brokje geven omwille van Allah’s tevredenheid.

Dit boek werd niet geschreven omwille van de zegeningen maar wel als raadgeving, lees dit niet vanop een afstand om vervolgens in een kist (of kast) op te bergen. Gebruik het om jezelf aan te manen, telkens weer. En moest Allah het zo bepalen, dan zal het misschien niet nu zijn (dat je hier nut uit haalt) maar de volgende (keer dat je het leest, dus blijf het lezen).

En alle lof komt Allah de Heer der werelden toe!”

Vertaald door Sulayman Van Ael in opdracht van zijn leermeester en streling van het oog: Sheikh Jalal al Jihani. Dit bericht verscheen oorspronkelijk op de facebookpagina van Shaykh Sulayman van Ael en is overgenomen door Sahih.nl. 

Auteursprofiel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *