Meteen naar de inhoud
Home » Sahih Bibliotheek » 2. Zijn de uitspraken van de Profeet Mohammed ﷺ betrouwbaar? – Hadith Series

2. Zijn de uitspraken van de Profeet Mohammed ﷺ betrouwbaar? – Hadith Series

Hadith Series
Ooit gehoord dat een Hadith betrouwbaar (sahih),
goed (hasan) en zwak (da’ief) is?

De uitspraken (Hadiths) van de Profeet Mohammed ﷺ zijn belangrijk omdat we hieruit inspiratie kunnen halen voor elk deel van ons leven. Met de Hadith leert de Profeet ﷺ ons ook hoe wij de Qoran moeten begrijpen om het toe te passen in de 21e eeuw in bijvoorbeeld Nederland en België. In de Hadiths vinden we alles wat de Profeet ﷺ zei en deed. Het is de tweede bron van de Islam, de eerste is de Qoran. De vraag kan opkomen ‘hoe weten we wat de Profeet ﷺ  zei en deed ongeveer 1400 jaar geleden?’. Het antwoord is ‘dat weten we zeker door de Hadithwetenschap’! Het bijzondere aan de Hadith is dat er een hele wetenschap van Hadith is waarmee we kunnen bepalen hoe zeker we weten dat de Profeet ﷺ iets heeft gezegd. Het is dus een aparte studie!

Dit artikel hoort in fase 3 van je islamontwikkeling;
dat wil zeggen dat het gaat over verdiepende kennis van de bronnen van de Islam.

Het belang van gedichten in Islamitisch onderwijs

Moslims staan erom bekend dat zij veel kennis in korte gedichten schreven zodat het makkelijk uit het hoofd geleerd kon worden. Een ander voorbeeld hiervan is het bekende werk de Leidende Gids (al-Murshid al-Mu’in) van de Marokkaanse grootgeleerde Imam Ibn Aashir. Deze gedichten kunnen alleen bestudeerd worden met een betrouwbare docent! Waarom? Omdat de gedichten samenvattingen zijn van meerdere boeken en veel verborgen betekenissen bevatten die alleen uitgelegd kunnen worden door iemand die veel kennis heeft van het onderwerp. Daarom duurt het soms twee tot drie uur om slechts 3 dichtregels uit te leggen.

Al-Bayquniyyah

In deel 1 van de Hadith Series hebben we het gehad over de verschillende betrouwbare boeken waarin we de uitspraken van de Profeet ﷺ kunnen vinden zoals Sahih Bukhari en Sahih Muslim. Dit artikel gaat niet over hoe we de Hadiths moeten begrijpen, maar over hoe we zeker weten dat de Profeet ﷺ iets heeft gezegd. Dit wordt de Hadith wetenschap genoemd; een specifiekere term voor deze wetenschap is mustalah al-Hadith.

Er zijn verschillende boeken die worden bestudeerd in dit vak. Al-Bayquniyyah is het eerste (eigenlijk een gedicht) en wellicht meest bekende boek dat men bestudeert. Het is een heel kort gedicht van 34 dichtregels voor beginners met daarin de soorten en niveaus van betrouwbaarheid van de uitspraken van de Profeet Mohammed ﷺ. Niveaus van betrouwbaarheid worden aangegeven met woorden zoals betrouwbaar (sahih), goed (hasan) en zwak (da’ief).

Engelse vertaling (klik op de onderstaande afbeelding)

Bayquniyyah Hadith Uitspraken Profeet Mohammed vzmh Sahih Bukhari Muslim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *