Meteen naar de inhoud
Home » Sahih Bibliotheek » Gezegende Dagen » Islamitische Maanden » Het begin van Ramadan 2018- Maan bezichtigen of berekenen? – Een uitleg van de verschillen

Het begin van Ramadan 2018- Maan bezichtigen of berekenen? – Een uitleg van de verschillen

begin Ramadan

Het Begin van Ramadan 2018

Het begin van Ramadan, hoe werkt dat? De maand Sha’ ban is bijna voorbij en dat betekent bijna het begin van Ramadan. Op de 29ste van Sha’ban wordt bepaald of de eerste dag van de Islamitische maand Ramadan op donderdag 17 mei 2018 is of vrijdag 18 mei 2018 – wij verwachten donderdag 17 mei. Ons advies is dat je een moskee of geleerde volgt die jij vertrouwt. Volg liever niet Saoedi Arabië in de resultaten van de bezichtiging; als je een land volgt, volg dan Marokko omdat zij de Soennah van maansbezichtiging beter verrichten.

Samenvatting

Op basis van methode ‘met het oog’:

 • Als woensdagavond 16 mei de nieuwe maan gezien wordt, is donderdag 17 mei de eerste dag van Ramadan. De kans is enorm groot dat de maan gezien worden! Zie de afbeeldingen halverwege dit artikel.
 • Als woensdagavond 16 mei de nieuwe maan niet gezien wordt is vrijdag 18 mei de eerste dag van Ramadan. Het is ondenkbaar dat de maan niet gezien wordt omdat het bijna over de hele wereld zichtbaar zal zijn.

Op basis van methode ‘berekenen van zichtbaarheid’:

 • Volgens berekening wordt de nieuwe maan geboren op dinsdag 15 mei 13:49:49 uur. Derhalve wordt volgens deze methode begonnen met vasten op woensdag 16 mei 2018.

Er zijn drie methodes (die we nader zullen uitleggen, in sha Allah), maar we geven je nu al de conclusies:

 • 1. Maansbezichting: waarschijnlijk ben je Marokkaans, Hindostaans of Pakistaans en begin je (waarschijnlijk) donderdag met vasten
 • 2. Berekening van zichtbaarheid: hoogstwaarschijnlijk ben je Turks en begin je ook woensdag met vasten
 • 3. Maansbezichtiging alleen in Saoedi-Arabie: er is géén enkel bewijs om uitsluitend Saoedi-Arabie te volgen, behalve het in stand houden van een wahhabistisch / salafistisch gedachtegoed.

het begin van Ramadan

1. Voorbereiden op de Ramadan

Onvoorbereid op de Ramadan? Alles wat je nodig hebt om je Ramadan door te komen vind je op onze speciale Ramadan pagina: Ramadan Hacks 2018 |Download Persoonlijk Ramadan Plan 2018.

2. De Maan en het begin van Ramadan

Het is belangrijk om te weten hoe maansbezichtigingen werken zodat je op de juiste dag de Ramadan kan beginnen. Allah zegt in de Qoran over de maand Ramadan:

Dus wie van jullie deze maand beleeft (shahieda),
laat hem daarin vasten. – Qoran Baqarah, 185.

Er zijn verschillende Ahadith waarin de Profeet ﷺ de Oemmah opdraagt om de maan te bezichtigen. Want dit bepaalt het begin van een nieuwe Islamitische maand, dat is in dit geval Ramadan om vervolgens het gebod om te vasten te kunnen verrichten. De Profeet ﷺ zegt in een betrouwbare Hadith die wordt overgeleverd door Imam al-Bukhari (en in een iets andere bewoording door Imam Muslim):

“Vast na het zicht ervan en verbreek het vasten na het zicht (roe’yah) ervan.
Mocht het obscuur zijn, completeer dan de 30 dagen van Sha’ ban.”

Er zijn hoofdzakelijk twee manieren om dit gebod van Allah en Zijn Profeet op te volgen ﷺ: De Profeet

 1. Maansbezichtiging met het blote oog
 2. Berekenen wanneer de nieuwe maan geboren wordt – dit is nog steeds een onderwerp van discussie onder de geleerden.

De eerste manier: maansbezichtiging met het blote oog

De eerste methode is gebaseerd op het gebruik van de Profeet ﷺ en daarom is dat wat door alle geleerden in alle tijden is geaccepteerd als dé manier om het begin van iedere Islamitische maand vast te stellen.

Hoe werkt het? De huidige maand Shaban is de achtste Islamitische maand en de 29ste dag daarvan valt op woensdag 15 mei 2018. Moslims over de hele wereld gaan volgens het gebruik van de Profeet ﷺ vlak voor het avondgebed (maghrib) naar de maan kijken.

Maar waar kijken we naar? Elke dag van de maand is maan voor ons iets meer of minder zichtbaar. Dat komt door de stand van de maan ten opzichte van de zon. De nieuwe maan is het moment waarop de maan niet zichtbaar is. Na 17 tot 23 uur is de nieuwe maan zichtbaar in de vorm van een maansikkel; dat is waar naar wordt gekeken!


Als deze maansikkel gezien wordt, mag de maand Sha’ban slechts 29 dagen hebben. Als op dat moment de maan niet gezien wordt moet de maand Sha’ ban 30 dagen tellen want de Profeet ﷺ gaf het bevel: ‘completeer dan de 30 dagen van Sha’ ban‘.

Dit is dus waar onze samenvatting op is gebaseerd:

 • Als woensdag de maansikkel gezien wordt, is donderdag het begin van Ramadan: de eerste dag van Ramadan.
 • Als woensdag de maansikkel niet gezien wordt, is vrijdag het begin van Ramadan: de eerste van Ramadan.

Astronomische mogelijkheid? Woensdagavond is het wetenschappelijk gezien wél mogelijk om de nieuwe maan te zien. Zie onderstaande figuren.

Dinsdag 15 mei 2018:

De bovenstaande weergave is de zichtbaarheid van de maan op dinsdag 15 mei; volgens calculatie is de maan dan al geboren om 13:49:49. Het is alsof zij zeggen dat ze de maan op woensdag hebben gezien, alleen dat niet met het oog maar met een berekening.

Woensdag 16 mei:

De bovenstaande weergave is de zichtbaarheid van de maan op woensdag 16 mei; de maan is dan in grote delen van de wereld zien met het blote oog, inclusief in Nederland! Aangezien woensdag de 29ste van sha’ban is, zullen moslims wereldwijd naar de maan gaan kijken. Het resultaat is waarschijnlijk dat de maan wordt gezien in de groene vlakken op de bovenstaande afbeelding.

Wordt de maan woensdagavond gezien in Nederland – of in een ander land en worden deze resultaten doorgegeven – dan zal het vasten in Nederland op donderdag beginnen en is het eerste tarawihgebed op woensdagnacht!

Waarom dan toch naar buiten gaan om de maan te bezichtigen met het blote oog? Toch wordt de maansbezichtiging gedaan omdat het de Sunnah is. Maar het kan zijn dat iemand zich tijdens een maansbezichtiging vergist en denkt dat hij maan heeft gezien terwijl het volgens de berekening onmogelijk is. Een astronomische berekening is immers een wetenschappelijk gegeven en iemand kan niet de maan zien terwijl het astronomisch onmogelijk is. Dit is vaker gebeurd in Saoedi-Arabië.

Daarom combineren bepaalde landen beiden methodes – zoals in Marokko: ze gaan de maan bezichtigen volgens de Soennah van de Profeet ﷺ maar houden tegelijkertijd rekening met wat astronomisch gezien mogelijk is.

In welk land gaan we bezichtigen? De geleerden hebben daar verschillende opinies over binnen de vier wetscholen:

 1. Sommige wetscholen pleiten voor lokale bezichtigingen waarbij je alleen rekening houdt met of de maan gezien wordt in eigen regio.
 2. Andere wetscholen doen aan internationale bezichtigingen: als de maan waar dan ook ter wereld wordt gezien, is het voor iedereen verplicht om Ramadan te beginnen. De vraag die hieruit voorkomt is hoe iemand die de maan heeft gezien in laten we zeggen Senegal dat moet vertellen aan de moslims in bijvoorbeeld Marokko: hoe komen we aan een officiële getuigenis uit Senegal?
 3. Nu zijn er mensen die blijven volharden dat alleen gekeken mag worden in Saudie-Arabië. Deze opvatting is naar ons weten nergens op gebaseerd – en de bewijslast ligt bij degene die iets beweert.

De tweede manier: berekenen wanneer de nieuwe maan zichtbaar is

Hoe werkt het? Het begin van een Islamitische maand komt overeen met het moment waarop de nieuwe maan zichtbaar is. De geboorte kan astronomisch berekend worden op basis van de verschillende maanstanden. Hieronder is een overzicht te vinden van de verschillende maanstanden.

Maanfase Datum Tijdstip
Nieuwe maan 15 mei 2018 13:49:49
Eerste kwartier 22 mei 2018 05:50:39
Volle maan 29 mei 2018 16:20:48
Laatste kwartier 6 juni 2018 20:34:08
Nieuwe maan 13 juni 2018 21:45:04

De nieuwe maan wordt dus geboren op 15 mei 2018 om 13:49:49 uur. Op dat moment is het nog niet zichtbaar; na 17 tot 23 uur is de maan volgens calculatie zichtbaar.

3. Kritiek op Saoedi-Arabië

De kritiek op het volgen van Saoedi-Arabië in de maanbezichtiging is in de eerste instantie dat geen enkele wetschool opdraagt om specifiek Saoedi te volgen hierin. Het tweede punt van kritiek is dat Saoedi-Arabië wel een maansbezichtiging met het oog doen, maar niet kijken naar of de maan überhaupt wetenschappelijk gezien zichtbaar is. Als gevolg daarvan komen er in Saoedi-Arabië getuigenissen van mensen binnen die de maan gezien hebben, terwijl de maan niet gezien kan worden! Zij zien mogelijk een ster of iets anders en denken dat het de maan is; dan begin je de Ramadan dus op een verkeerde datum! De Profeet ﷺ en de metgezellen hadden getrainde ogen als het ging om de hemellichamen zoals sterren en planeten; in deze tijd hebben mensen dat veel minder. Daarom worden er veel fouten gemaakt in bezichtigingen in Saoedi-Arabië.

Onze Ramadan Pagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags: