Meteen naar de inhoud
Home » Sahih Bibliotheek » Nachtelijke Reizen » Kalila en Dimna – Abdullah Ibn al-Muqaffa’ah

Kalila en Dimna – Abdullah Ibn al-Muqaffa’ah

‎بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيم

Nachtelijke Reizen van Arabische Literatuur

Rawha is in het Arabisch een nachtelijke reis. Bij Sahih staat het voor een reis door een verzameling van tijdloze en spirituele gedichten en teksten.

Kalila wa Dimna

Kalila wa Dimna bevat collecties van fabels en verhalen die belangrijke levenslessen bevatten over o.a. moraliteit, vriendschap, wijsheid en politiek. Deze worden verhaald in de vorm van eloquente en diepgaande conversaties tussen dieren. De oorsprong van het boek zou uit Hind (het Indiaas subcontinent) zijn en het werd vertaald door Abdullah Ibn al-Muqaffa’ (d. 142 AH/ 760 AD) in zijn eigen stijl. Het boek wordt beschouwd als een meesterwerk in de Arabische literatuur. Ibn al-Muqaffa’ schreef ook de werken al-Adab al-Kabir en al-Adab al-Saghir, twee boeken die onmisbaar zijn voor de serieuze student van de Arabische taal.

Nadat de rat al zijn bezit verloor, werd hij genadeloos verraden en verlaten door zijn vrienden. Met een gebroken hart hoort hij de bemoedigende woorden van het schildpad en de kraai aan:

“Een persoon met karakter is nobel, ook al heeft hij geen geld. Zoals een leeuw die gevreesd wordt, zelfs wanneer hij zit. Een rijke die geen karakter heeft wordt nog altijd geminacht, ook al heeft hij veel geld. Zoals een hond die niet van belang is, ook al geef je hem een gouden ketting.

Laat jouw vervreemding je niet klein krijgen. Want een man die de werkelijkheid begrijpt kent geen eenzaamheid. Zoals een leeuw die, waar hij ook heen gaat, altijd zijn kracht met zich heeft.

Nobelheid is alleen voor de vastberaden man die de werkelijkheid van zaken begrijpt. Wat de luie twijfelaar betreft, nobelheid zal je nooit bij hem vinden.

Er wordt gezegd dat vier zaken vluchtig zijn en niet blijven: wolken in de zomer, vriendschap met karakterloze mensen, bouwen op een slechte fundering en veel geld.

Degene die de werkelijkheid begrijpt zal niet verdrietig worden door weinig geld. Want zijn bezit is zijn begrip. En de waarde van wat hij doet.”

Kalila en Dimna, ibn al-Muqaffa’.

Auteursprofiel

3 reacties op “Kalila en Dimna – Abdullah Ibn al-Muqaffa’ah”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *