Meteen naar de inhoud
Home » Sahih Bibliotheek » Liveblogs » [Liveblog] Wie behoren tot de Ahl al-Sunnah Wal Jama’ah?

[Liveblog] Wie behoren tot de Ahl al-Sunnah Wal Jama’ah?

Kennishuys boek Arrisala Boek Mohammed Aarab

Let op: deze liveblog wordt continu bijgewerkt (insha Allah). 

Wij adviseren degene zonder een achtergrond in het vak Islamitische Theologie (Aqeedah) te kijken op de Sahih Islamagenda voor betrouwbare lessen hierover. – Team Sahih.nl

Op drie december 2014 deed Shaykh al-‘Allamah al-Khammar al-Bakkali (hafidhahu Allah Ta’ala) op nette wijze de uitspraak dat de Ahle Sunnah Wal Jammah (de correcte Soennitische Islam)  bestaat uit de Ashari & Maturidi, inhoudende dat anderen – zoals Salafisten- niet behoren tot de Ahle Sunnah Wal Jammah. Wie niet bekend is met deze termen Ash’ari en Maturidi kan dit korte filmpje (1 min 42) hieronder bekijken van Shaykh Hamza Yusuf waarin hij  beknopt uitlegt wat Ash’ari en Maturidi inhoudt.

 

Waar het mee begon
De post van een video van een lezing van Shaykh al-‘Allamah al-Khammar al-Bakkali [hafidahu-Allah ta’ala] waarin hij rustig vertelt dat de Ahle Sunnah Wal Jammah slechts bestaat uit de Ashari & Maturidi:

Bron: facebookpagina vereniging albalagh leiden

Groffe reactie Salafi geleerden
Deze uitspraak heeft menig salafist de wenkbrauw doen fronzen, met name de twee Shaykhs Rachid Nafi’ van de Haagse As-Soennah moskee en Shaykh Fawaz Jneid. Die in hun reactie niet schuwden om op de minbar (preekgestoelte) met grof taalgebruik hun publiek te voorzien van niet wetenschappelijk onderbouwde uitspraken.

Alhoewel deze gewoonten en ferme taal ons niet vreemd is, kunnen we wel spreken van een primeur. Ja, de geleerden van de Ahle sunnah wal Jammah (Ashari en Maturidi) verbreken het zwijgen en spreken zich uit. Hierbij een overzicht en de tijdslijn van de uitspraken.

Tijdlijn uitspraken

Iets hier aan toevoegen kan via sahih.nl@gmail.com of Facebook van Sahih.nl.

19 december 2014 

Reactie Rachid Nafi tijdens vrijdagspreek (het schreeuwen op de minbar kunnen sommigen als shockerend ervaren):
Rachid Nafi reactie op Imam al-Bakkali

 

Dezelfde dag reageert Shaykh Galal al-Jihany (deel 1) op uitspraken Shayk Rachid Nafi en Shayk Fawaz Jneid:

 

23 december 2014

Reactie Shaykh al-‘Allamah al-Khammar al-Bakkali [hafidahu-Allah ta’ala]

24 december 2014

Reactie Shaykh Galal al-Jihany (deel 2) op uitspraken Rachid Nafi en Shaykh Fawaz Jneid (alleen Arabisch):

26 december 2014

Reactie Yassin Abu YAaly op vrijdagpreek Rachid Nafi’

 

4 januari 2015

Al-Yaqeen kondigt (met grof taalgebruik) aan op hun facebookpagina dat zij een reeks van lessen, lezingen en preken over dit onderwerp zullen organiseren. Een deel van het bericht:

Vrijdag 9 januari 2015 is Sheikh dr. Rachid Nafi weer terug in het land en zal hij zijn vrijdagpreken wijden aan het weerleggen van de leugenachtige reacties op zijn eerdere preek over de valsheden van de hedendaagse Ashaa’irah en Maatoeriediyyah.

Rachid Nafi - de Ahle Sunnah?
De laatste tijd heeft een aantal van hen geprobeerd om allerlei valse en onislamitische leringen te promoten. Hierbij schuwden zij geen enkel middel. Leugens over Allah, over de Profeet (vrede zij met hem) en over de vrome voorgangers zijn een paar voorbeelden van hun misselijkmakend gedrag. – Al-Yaqeen (facebookpagina)

 

5 januari 2015

Shaykh Galal al-Jihany reageert in een nieuwe video op de leugens die verspreid worden door Shaykh Fawaz Jneid (staat nog niet in de tijdlijn). In de titel staat een oproep vermeldt naar Shaykh Fawaz: keer vergeving vragend terug naar Allah.

9 januari 2015

Shaykh Rachid Nafi’ geeft de langverwachte vrijdagpreek genaamd ‘de ontmanteling van de mensen van valsheid’.

24 januari 2015

Al-Yaqeen kondigt reeks van ‘Wetenschappelijke Conferenties’ aan. Degene die dit liveblog heeft gevolgd behoeft geen uitleg over waarom zij alles behalve wetenschappelijk zijn. De conferenties zijn getiteld: Het ware geloof van de Ahl us-Soennah wal-Djaam’ah.  De conferenties zullen in meerdere talen worden gedaan (om ook zo de ouderen te beinvloeden. De data van de conferenties zijn:

  1. 29 januari 2015
  2. 30 januari 2015
  3. 31 januari 2015
  4. 1 februari 2015

As-Soennah

2 februari 2015

Uitgeverij ‘t Kennishuys geeft op hun facebookpagina meer informatie over de grootste kennisavond (die reeds op 22 januari op werd aangekondigd). Het bericht:

Dit wil je toch niet missen? Samenzijn met topsprekers. Met geleerden van niveau, die traditionele en klassieke kennis hebben opgedaan in landen als Marokko, Egypte, Syrië, Soedan, Pakistan, Jordanië en Saoedi-Arabië. Meesters in diverse islamitische wetenschappen, en daar ook bevoegdheden (‘ijazat) voor hebben. Wat deze geleerden extra bijzonder maakt? Ze leven hier met ons, in dit land. Ze weten als geen ander de verbinding te leggen tussen de islamitische kennis en onze maatschappij. Niet onbelangrijk.

Kom en laat je onderdompelen in de zeeën van kennis. Meld je aan via kennishuys.com/kennisavond. Gun anderen hier deelgenoot van te zijn. Verspreid dit binnen je netwerk. Barak Allahu fikum. Let op: aantal plaatsen beperkt!

Kennishuys wat is juiste kennis - Shaykh el Bakkali Sulayman van Ael Mohammed Aarab Said el Mokadmi

2 februari 2015

Stichting as-Sunnah en Al-Yaqeen verpakken de discussie rondom de juiste geloofsleer – waarvan zij zeker zijn afgeweken – in een Nederlandstalige conferentie reeks genaamd ‘De Identiteit van de Moslim’.

Al Yaqeen live

19 oktober 2015

Uitgeverij ‘t Kennishuys lanceert nieuw Islamitisch boek, de klassieker ar-risala van Imam Ibn Abi Zayd al-Qayrawani. Vertaald en voorzien van een commentaar door Ustadh Mohammed Aarab. Hiermee is de Islamitische gemeenschap van Nederland en Belgie een enorm belangrijke kennisbron rijker worden. De uitgeverij plaats het volgende bericht op hun facbeookpagina hierover:

Het werk Arrisala, dat vertaald kan worden als ‘de brief’ of ‘de boodschap’, is door imam Al Qayrawani geschreven op verzoek van iemand om een korte verhandeling te schrijven over de verplichte zaken van het geloof. De imam heeft dit op beknopte en – tegelijkertijd – alomvattende wijze gedaan.

Dit eerste volume behandelt de zuivere islamitische geloofsleer van de Ahl assuna wal jama‘a (de soennitische geloofsleer). Het boek bespreekt het fundament van de islam en geeft een verdiepend antwoord op de centrale vraag “waarin gelooft de moslim?”. Verplichte kost voor iedere moslim, en niet-moslim die het fijne van de islamitische geloofsleer wil weten.

Arrisala Boek Mohammed Aarab front-600x850

Arrisala Boek Mohammed Aarab back-600x857

24 mei 2016

Al-Yaqeen presenteert een boek genaamd ‘De Schone Namen van Allah en Zijn Verheven Eigenschappen’.

Bronnen

De onderstaande websites en facebookpagina’s hebben wij gebruikt voor de bronnen – en moge Allah hun belonen voor hun inzet:

Het bovenstaande is het werk van de Ahlu Sunnah gemeenschap van Nederland en België. Ondanks dat Sahih.nl voor betrouwbaarheid staat, is het soms moeilijk om alle bronnen te vinden. Daarom vinden wij het belangrijk dat onze publicaties wordt aangegeven wat de bronnen zijn. Mocht iemand (een organisatie of persoon) iets zien van hem/haar is, dan willen wij dat graag weten (sahih.nl@gmail.com) zodat we daar een bronverwijzing bij kunnen zetten. – Team Sahih.nl

1 reactie op “[Liveblog] Wie behoren tot de Ahl al-Sunnah Wal Jama’ah?”

  1. Pingback: 4. Hoe leer ik goed praktiseren en mijn Imaan versterken volgens mijn wetschool? – Wetschool Series – Sahih.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *