Meteen naar de inhoud
Home » Sahih Bibliotheek » Liveblogs » [Liveblog] Islamitische Boeken in Nederland en België

[Liveblog] Islamitische Boeken in Nederland en België

Wetschool Islam Maliki Hanafi

Let op: deze liveblog wordt
continu bijgewerkt (insha Allah). 

De Islamitische gemeenschap van Nederland en België groeit in haar ontwikkeling op het gebied van authentieke kennis. Zoals veel geleerden hebben gezegd: al onze problemen zijn te herleiden naar het gebrek aan (diepgaande) kennis én een gebrek aan een authentieke Islambeleving. Om die reden wordt deze liveblog bijgewerkt met de belangrijkste islam boeken en nieuwste publicaties op het gebied van klassieke Islam. Hoe moet je islamitische boeken lezen? Lees: Wat is traditionele islamkennis?

Sommige van deze islam boeken zijn te kopen in een Islamitische boekenwinkel of webshop. Andere zijn hier te downloaden in PDF formaat en dat zijn dus gratis boeken die je online kunt lezen. Op Sahih.nl is tevens een schat al aan artikelen te vinden die je (ook) online kunnen lezen.

Wetschool Islam Maliki Hanafi

Waarom een liveblog over Islamitische boeken?

Een geleerde zei eens dat ‘twee zinnen van klassiek Islamitsche boeken uitgelegd kunnen worden in twee boeken (vanwege de enorme intellectuele en spirituele diepgang), maar dat twee moderne boeken uitgelegd kunnen worden in twee zinnen (omdat het weinig inhoud bevat)’. Oftewel, we hebben niet véél boeken nodig, maar we hebben de juiste boeken nodig! Ondanks dat er nu verschillende Nederlandstalige boeken te verkrijgen zijn, ontbreekt het aan klassiek Islamitische boeken. Wat wij nodig hebben is dat moslims juist dragers worden van die klassieke kennis (en de daarbij behorende Islambeleving en diepgang). Dit is van een niveau hoger dan ‘het lezen van dunne islamboekjes’. Imam al-Shafi’i zei over het dragen (en memoriseren) van kennis:

Ik draag de kennis in mijn hart,
overal waar ik heenga is het met mij”
(benadering van een dichtvers). 

Deze liveblog is met name bedoeld zodat leergierige moslims (beginners en gevorderden), studenten van kennis en bekeerlingen op de hoogte kunnen blijven van de ontwikkelingen in het aanbod van klassieke Islamitische boeken. De boeken in deze lijst zijn van een dusdanige kwaliteit dat de moslim(a) niet meer verder hoeft te zoeken.

Tijdlijn boeken

Iets hier aan toevoegen kan via een comment of via sahih.nl@gmail.

Islamitische boeken in 2016

Boek: al-‘Aqaa’ id al-Sharnubiyyah

Een gedicht dat essentiële zaken bevat over geloofsleer.

13668983_1803628216549915_1677236034806896057_n.jpg

Boek: Het Gedicht van al-Bayquni

Een didactisch gedicht over Hadith wetenschappen. In dit artikel vind je meer informatie over dit gedicht.

13708372_1804050343174369_6967437377956815509_o.jpg

Kinderboek: Imam Malik | Verhalen uit zijn kindertijd

Uitgeverij ‘t Kennishuys publiceert kinderboek over het leven van Imam Malik die bekend is van de Maliki wetschool. De Profeet Mohammed ﷺ heeft voorspeld dat Imam Malik een van de grootste geleerde zou zijn. Het is daarom belangrijk dat kinderen kennis maken met deze grote persoonlijkheid.

Kinderboek over Imam Malik. Voor het eerst in Nederland en België.

Malik hield van leren. Leren van de Koran en de Hadith. Hij leerde met zoveel ijver, dat hij imam werd. Overal vandaan kwamen de mensen om van hem te leren.

Wil je weten waar Imam Malik als kind woonde? Wat hij deed en wat hij leerde? Lees het in dit boek.

Voor wie?
Dit boek is te gebruiken om voor te lezen, voor kinderen van circa 4 tot 7 jaar, en om zelf te lezen door kinderen van circa 8 tot 10 jaar.

Waarom dit kinderboek?

  • Het vertelt het inspirerende verhaal van imam Malik als kind en zijn zoektocht naar kennis.
  • Het draagt bij aan het behouden en versterken van de islamitische identiteit van onze kinderen in Nederland en België.
  • Het draagt bij aan een versterking van de ouder-kindrelatie, door het bijvoorbeeld te gebruiken als voorleesboek.
  • Het bevat eigentijdse illustraties die aansluiten bij de leefwereld van kinderen die in Nederland en België wonen.
  • Dit boek is een goed alternatief voor de islambewuste ouders die de leesvaardigheid van hun kinderen willen verhogen met leerzame verhalen.
  • Dit kinderboek is geschreven door dr. Jasem Al Mutawa vanuit een islamitisch, pedagogisch en opvoedkundig perspectief.

Bron: Uitgeverij ‘t Kennishuys.

Malik Islamitisch Kinderboek Kennishuys crowdfunding imam Abu Hanifa imam Ahmed Ibn Hanbal imam As-shafi’i imam malik islamitische opvoeding Jasem Al Mutawa kennishuys kinderboek kinderboeken kindercadeau kinderen kinderverhalen moslimkinderen toekomst

Islamitische boeken in 2015

Boek: Dalaail Al-Gayraat – Dagelijkse zegeningen voor onze meester Mohammed ﷺ

Met veel vreugde kan nu gezegd worden dat Dalaail al-Gayraat in het Nederlands verkrijgbaar is. Dit artikel helpt te begrijpen waarom dit zo’n belangrijk boek is: 2. Een binding met de persoon van de Profeet Mohammed ﷺ – Seerah Series.

Allah, ‘azza wa djalla , zei:
“Allah en Zijn engelen zenden waarlijk zegeningen voor de Profeet. O,  jullie die geloven, zend zegeningen voor hem en wens hem vrede toe in totale overgave”- Ahzab: 56.

De Profeet, moge Allah hem zegenen en hem vrede schenken, zei:
“Als iemand mij zegent, zegenen de engelen hem, zolang hij mij blijft zegenen, dus laat hem dat meer doen.” (Hadith)

Sinds de tijd van de Sahabies hebben islamitische geleerden vele verschillende zegeningen gelezen voor onze Meester Mohammed ﷺ. Mohammed al Djazoeli al-Maliki heeft deze zegeningen gebundeld tot een mooie, prachtige rozentuin. Deze tuin, die voor iedere dag uit afzonderlijke rozen bestaat, is voor honderden jaren de bedside-boek geweest van de geleerden, die de oemma met veel liefde, hartstocht tot de dag van vandaag als een dagelijks ritueel leest.

Moge Mijn Heer de liefde voor onze Meester ﷺ in onze harten vereeuwigen en de zegeningen die wij lezen accepteren. En deze op de Dag van de Wederopstanding als reden accepteren voor zijn (s.a.w.) voorspraak. Amien.

Dalailul khayraat - Dalaail al Ghayraat Jazuli Durood Salawat Salah ala Nabi

Boek: Arrisala – Deel 1

Geloofsleer Islam boeken Arrisala Boek Mohammed Aarab front-600x850

Artikel: Het leven van Imam Malik

Imam Malik biografie al Risaalah

Boek: Onze Meester Mohammed | De Boodschapper van Allah ﷺ – Deel 2

Islamitische boeken Onze Meester Mohammed, de Boodschapper van Allah -vrede en zegeningen zij met hem- Zijn Sublieme Karakter & Zijn Verheven Eigenschappen, Deel 2 Harun Verstaen

Boek: Onze Meester Mohammed | De Boodschapper van Allah ﷺ – Deel 1

De magnus opus van Shayhk Abdallah Sirajudin, het twee-delige boek genaamd ‘Onze Meester Mohammed de Boodschapper van Allah ﷺ – Zijn Sublieme Karakter &  Verheven Eigenschappen wordt beschouwd als zijn beste werk. Dit boek kent vele bijzonderheden en zijn verschillende mensen geweest die na het lezen van dit boek de Profeet ﷺ in hun dromen hebben gezien.

Islamitische boeken Onze Meester Mohammed, de Boodschapper van Allah -vrede en zegeningen zij met hem- Zijn Sublieme Karakter & Zijn Verheven Eigenschappen, Deel I Harun Verstaen

Boek: De geloofsgetuigenis

Islamitische boeken De Geloofsgetuigenis Shahada Er is geen andere god dan Allah En Mohammed -vrede en zegeningen zij met hem- is de Boodschapper van Allah, Haar verdiensten, haar betekenissen,

Islamitische boeken in 2014

Boek: Begin van de Leiding

Begin van de Leiding Sulayman van Ael kennishuys boeken Islamitische boeken

Boek: The Sanusi Creed

Het commentaar van Shaykh Sa’id Foudah op de Aqeedah van Imam al-Sanusi. Imam al Sanusi is een grote geleerde in Islamitische theologie (Aqeedah). Zijn bekendste werk op het gebied van de Islamitische geloofsleer (volgens de formulering van de Ash’ari’s) is “Umm al-Barahin” oftewel “al-‘Aqidah as-Sanusiyyah”. Deze korte tekst is mu’tamad in de (aqeedah) school, dat betekent algemeen en breed geaccepteerd en gezaghebbend.

Dit is wellicht een van de belangrijkste islamitische boeken over de Islamitische geloofsleer die een moslim dient te hebben. Bij voorkeur wordt dit boek gelezen bij een docent (een betrouwbare geleerde). Het boek gaat in op de argumenten voor het Bestaan van Allah, wat wij geloven over Zijn Perfecte Eigenschappen en ook wat de eigenschappen zijn van de Boodschappers. De moslim leert middels dit boekje – mits het bij een docent wordt geleerd – individueel denken en hoe atheïsme, empirische wetenschap, humanisme, de big bang theorie en tal van andere onderwerpen in perspectief gebracht of gezien dienen te worden in vergelijking met de islamitische geloofsleer.

Het is inmiddels een bekend boek geworden onder Nederlandse moslims. Het werk is al meerdere malen gedoceerd door Ustadh Mohammed Aarab.

Islamitisch boek geloofsleer Sanusi Creed A Refined Explanation of The Sanusi Creed Shaykh Sa id Foudah

Bronnen

Auteursprofiel

3 reacties op “[Liveblog] Islamitische Boeken in Nederland en België”

  1. Pingback: Het leven van Imam Malik – Ar-Risaalah Publicaties – Sahih.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *