Meteen naar de inhoud
Home » Sahih Bibliotheek » Sahih Series » Betrouwbare Kennis Series » 2. Wat is traditionele Islam kennis? – Shaykh Hamza Yusuf – Betrouwbare Kennis Series

2. Wat is traditionele Islam kennis? – Shaykh Hamza Yusuf – Betrouwbare Kennis Series

Shaykh Hamza Yusuf al Maliki

Betrouwbare Kennis Series

Het vorige artikel – 1. Wat is traditionele Islam kennis? – Shaykh Hamza Yusuf – Betrouwbare Kennis Series – ging over wat basis islamkennis is en in welke volgorde islamkennis wordt opgedaan. Deel 2 gaat over het belang van de meerderheid van geleerden, wie de betrouwbare geleerden zijn, hoe de meerderheid te herkennen is en wat ihsan is (de spirituele dimensie van de Islam).

Dit is deel 2 in een reeks van artikelen genaamd Betrouwbare Kennis Series. In de hierop volgende artikelen die gepubliceerd worden in deze reeks zullen meer  Nederlandse en Belgische geleerden aan bod komen (insha Allah). 

Shaykh Hamza Yusuf al Maliki
Links: al-Allamah Shaykh Abdallah bin Bayah al-Maliki Rechts: Shaykh Hamza Yusuf al-Maliki

 

Volg de meerderheid

Neem het advies zoals in de overlevering van de Boodschapper van Allah ﷺ:

“Wees met de meerderheid. Want de wolf zal het schaap opeten (grijpen) dat van de kudde weggaat. Degene die afwijkt van de meerderheid, wijkt zich in het hellevuur.”

Leer dus van betrouwbare geleerden. Betrouwbare geleerden zijn de mensen die hetgeen volgen wat de meerderheid van de geleerden in de laatste paar honderd jaar gevolgd hebben.

Hoe herken je de meerderheid?

De meerderheid van de geleerden hebben geen discussie over wat de Islam is. Hier is eigenlijk geen discussie over. Het is:

  1. Het volgen van één van de vier wetsscholen (en als er gemixt wordt, wordt dit gedaan met de condities die hierbij horen)
  2. Het volgen van één van de drie betrouwbare scholen in theologie:
    1. Ash’arie en de bijbehorende school
    2. Maaturiedie en de bijbehorende school
    3. Atharie (zie voetnoot 1)

[Toevoeging Team Sahih.nl] Deze drie scholen staan bekend als de scholen van de Islamitische geloofsleer (Aqeedah in het Arabisch). Over dit onderwerp publiceert Sahih.nl een volledige reeks aan artikelen genaamd de Aqeedah Series. Voor meer achtergrondinformatie over deze scholen in Aqeedah zie het tweede artikel in die reeks: 2.Wat betekent Ash’ari en Maturidi? – Aqeedah Series of bekijk het korte filmpje De Ash´aris & Maturidis – Verdedigers van de Ahle Soennah – Shaykh Hamza Yusuf [NL Ondertiteling] op ons YouTube kanaal.

De spreker (Shaykh Hamza Yusuf) beschouwt de Shīa’s als broeders in de religie. Het is een oude discussie en hij gaat het niet kunnen oplossen als de grootste geleerden in de geschiedenis van de Islam het niet konden. We moeten dus niet in de illusie verkeren dat wij het wél kunnen oplossen. Creëer een vredig bestaan met elkaar, ze zijn welkom in onze moskeeën. Bediscussieer vooral niet de problemen die de vijandigheid creëerden.

Sidi Aḥmed Zarruq (moge Allah hem genadig zijn) zei:

“De deur naar elk kwaad is het vragen naar hoe het met ‘die-en-die’ (iemand die er niet is) gaat.”

Iḥsaan

Er is een uiterlijk (akhlāq, karakter) en een innerlijk aspect (aḥwal en maqaamaat *2)

De wegen naar Ihsaan

Er zijn twee wegen in ihsaan:

  1. De weg naar verlossing: de meeste moslims zijn bezig om verlossing in het Hiernamaals te krijgen.
  2. De weg van verheiliging: dit draait om het hebben van maᶜrifa (kennis van Allah) in dit leven, voordat je deze wereld verlaat (dit zijn de mensen die verslaafd zijn aan de dhikr van Allah)

Voetnoten:

*1: Sommige geleerden zijn het hier niet mee eens. De spreker vertelde dat de (traditionele) athari school niet dezelfde school was als hetgene waar mensen in deze tijd aanspraak op maken als zijnde Atharie.
*2: De staten en rangen van de sadieqoen (de waarheidsgetrouwe, vrome en eerlijke mensen)

Het bovenstaande is een beknopte Nederlandse samenvatting van een lezing van Shaykh Hamza Yusuf. Wij willen de vertaler ervan bedanken. Moge Allah de vertaler hiervan belonen. – Team Sahih.nl.

Betrouwbare Kennis Series

Alles over betrouwbare kennis voor de moslim die welwillend op weg is naar het Hiernamaals en hoopt op de ontmoeting met Allah.

Beginners

Studenten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *