Meteen naar de inhoud
Home » Sahih Bibliotheek » Soefisme tussen Moslims en Orientalisten – Deel 1

Soefisme tussen Moslims en Orientalisten – Deel 1

crowdfunding, imam Abu Hanifa, imam Ahmed Ibn Hanbal, imam As-shafi’i, imam malik, islamitische opvoeding, Jasem Al Mutawa, kennishuys, kinderboek, kinderboeken, kindercadeau, kinderen, kinderverhalen, moslimkinderen, toekomst

Soefisme is over de hele wereld bekend en dit is geen aparte stroming binnen de Islam! Het is belangrijk om een verschil te maken tussen wat westerse-oriëntalisten zien als soefisme en wat moslims zien als soefisme. In dit artikel concentreren wij specifiek op de vraag: ‘Wie is een soefi?”. 

Voor meer informatie over de islamitische oorsprong van soefisme, soefisme in de beginperiode van de Islam en het verschil tussen soennitisch soefisme en filosofisch soefisme hebben wij andere artikels geschreven. Dit artikel gaat specifiek om het verschil tussen soefisme volgens de soennieten en soefisme in de volksmond in het Westen.

crowdfunding, imam Abu Hanifa, imam Ahmed Ibn Hanbal, imam As-shafi’i, imam malik, islamitische opvoeding, Jasem Al Mutawa, kennishuys, kinderboek, kinderboeken, kindercadeau, kinderen, kinderverhalen, moslimkinderen, toekomst

⋆ Volgens westerlingen is soefisme een stroming

De oriëntalisten en het westen zien het soefisme als een aparte stroming binnen de Islam die vooral richt op de spirituele aspecten van het geloof. Zij stellen dat het soefisme gekenmerkt wordt door bepaalde rituelen, gesprekken en uiterlijk. Volgens hun westerse termen is er sprake van een aparte stroming. Maar het woord ‘stroming’ is niet Arabisch en is niet van de moslims. Moslims dienen hun eigen termen te gebruiken!

⋆ Volgens Islamitische geleerden is soefisme een beleving

De islamitische benadering is geheel anders! De Profeet ﷺ heeft de Islam namelijk ingedeeld in drie aspecten in bekend Hadith Jibril:

— Regelgeving; in het later ontwikkelde vak fiqh wordt geleerd wat toegestaan is en wat verboden is.
— Geloofsartikelen; in het later ontwikkelde vak aqeedah wordt geleerd wat correct geloof en incorrect geloof is.
— Spirituele ontwikkeling; in later ontwikkelde vak tasawwuf/soefisme wordt bestudeerd wat een gezond spiritueel hart is en wat een ziek spiritueel hart is.

Zoals we al hebben gezien heeft de grote Marokkaanse geleerde Sidi Ahmad Zarruq gesteld in zijn Qawa’id al-Tasawwuf (Principes van Soefisme):

‎وقد حُدّ التصوف ورُسم وفسر بوجوه تبلغ نحو الألفين. مرجعها كله لصدق التوجه إلى الله تعالى

Hij stelt dat er meer dan 2000 definities en beschrijvingen zijn van tasawwuf/soefisme en dat deze allemaal draaien om je met oprechtheid te keren tot Allah. Dat heeft dus te maken met de toestand van je hart en niet met de daden van het lichaam! Deze toestand van het hart leiden natuurlijk wel tot goede daden van het lichaam.

⋆ Maar is Sahih.nl van Soefi’s?

Met deze vraag wordt niet bedoeld wat de staten van onze harten zijn. Wat eigenlijk bedoeld wordt is: dansen jullie in de moskee en roepen jullie in groepsverband hardop Allah’s Naam? Dragen jullie ook specifieke kleding?

Die vragen zijn geen onderdeel van soefisme; soefisme is immers iets van het hart, zoals we hebben beschreven. De vragen die gesteld worden zijn onderdeel van regelgeving (fiqh), deze gaan namelijk over de daden van het lichaam. Wij willen dus weten wat de juristen van de vier wetscholen hebben gezegd over:

— wat sommige mensen bekritiserend ‘dansen in de moskee’ noemen;
— gezamenlijk Allah’s Naam hardop noemen;
— het dragen van specifieke kleding;
— gebruik maken van een kralenketting;
— het bezoeken van een graf van een heilige.

Over de bovenstaande zaken hebben de geleerden van de vier wetscholen uitspraken gedaan. De antwoorden op die vragen bepalen daarom niet of iemand een soefie is of niet, het verklaart alleen welke van de vier wetscholen een soennitische moslim volgt.

⋆ Soefisme is geen stroming!

Deze post is slechts om aan te geven dat soefisme geen aparte stroming is. Een sufi is iemand wiens spirituele hart gereinigd is; het is dus een toestand waarin het innerlijk van een moslim verkeert. Een betere vraag om te stellen is daarom: hebben jullie het spirituele niveau van de soefi bereikt? In onze volgende post vertellen we hoe je dit niveau bereikt en benoemen we voor het eerst een zeer uniek aspect van het soefisme:

Team Sahih.nl

Auteursprofiel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *