Meteen naar de inhoud
Home » Sahih Bibliotheek » Sahih Series » Tasawwuf Series » 4. Spirituele Standvastigheid – Ustadh Tasneem Sadiq – Tasawwuf Series

4. Spirituele Standvastigheid – Ustadh Tasneem Sadiq – Tasawwuf Series

Op zoek naar deel 1? Lees hier Standvastigheid Deel 1 – Luiheid overwinnen waarin Ustadh Tasneem Sadiq vanuit een Islamitisch begrip de genezing voor luiheid gaf.

3. Spirituele standvastigheid

Spirituele standvastigheid draait om het proberen vasthouden van spirituele ervaringen. Deze spirituele standvastigheid is iets wat je dient te ontwikkelen in je jonge jaren. Dit zijn de jaren en dit is de leeftijd! Denk aan de drie boodschappers die de Engel des Doods als tekenen zond aan de Profeet Ya’cub (alaihi salaam) ter attentie van zijn dood. Het eerste teken was het veranderen van zwarte naar witte haren. Het tweede was het lichaam dat zwak werd na sterk te zijn. Het derde teken was dat de kracht van standvastigheid is verminderd. Dit zijn de tekenen die élke persoon krijgt voordat hij komt te overlijden. Standvastigheid die je nu ontwikkelt zal je ook kunnen aanhouden in je latere leeftijd. IMG_3799-0.JPG

4. Standvastigheid in gebed begint bij standvastigheid in wudu (rituele wassing)

Imam Qushayri in zijn Risala Qushara:

Behalve de mu’min lukt het niemand om de wudu in stand te houden en hernieuwen. Hadith, Imam Malik in al-Muatta boek 2 nr. 2.6.37.

Niveau’s van standvastigheid

Op het moment dat je los komt van luiheid is het in drie niveau’s:

  1.  Nafs die standvastigheid bereikt
  2. Hart dat standvastigheid bereikt
  3. Spirituele reis die standvastigheid bereikt

Het eerste heet taqwiem, het twee iqāma en het derde wordt istiqama genoemd. Het eerste is het in bedwang houden van de verlangen van jouw nafs naar foute zaken en zondigheid. Het tweede is het bijbrengen van een spirituele cultuur aan jouw hart want elk hart heeft een spirituele kleur. Het derde niveau is dichter komen bij spirituele geheimen door bepaalde openingen die je kreeg in de Ramadan weer terug te zoeken door het jaar heen. Ibn Ata Al Sakanadri: wees standvastig in het creëren van een unieke band in jouw hart met Allah (infirād al-Qalb). Uniek in die zin dat het exclusief en alleen een band heeft met Allah.

Standvastigheid is het grootste wonder

Abu ᶜAli al-Jurjani (moge Allah tevreden met hem zijn): “Wees iemand van standvastigheid en niet iemand die verlangt naar wonderen”. Het grootste wonder van de Awliyah is hun standvastigheid op de Sunnah van de Profeet vrede zij met hem. Wat doe jij met de zegeningen als mens? Trouwen,  kinderen krijgen en wonen zijn geen grote dingen. Dieren doen dat ook op hun manier zoals hollen en nesten bouwen. Maar wat onderscheidt jou als als mens, meest verheven schepping ?

5. Het doel van standvastigheid

Spirituele standvastigheid is er niet voor je individuele verplichtingen maar om je gemeenschapsverplichtingen na te komen en om te zorgen dat negativiteit én zondigheid weg gaat. Standvastigheid in activisme is dat je niet alleen vlak na de lezing enthousiast bent. Maar wees ook standvastig in je persoonlijke dhikr en wadhifa: deze dingen leren jou standvastigheid. Standvastigheid in activisme is dat je elkaar motiveert en aanspreekt op discipline.

Wat nu?

Islam wordt niet geleerd uit boeken of op het internet, maar het wordt overgedragen van hart tot hart. Bekijk daarom de Sahih Islamagenda voor actuele Islam lessen, cursussen en lezingen van klassieke geleerden.

Auteursprofiel

2 reacties op “4. Spirituele Standvastigheid – Ustadh Tasneem Sadiq – Tasawwuf Series”

  1. Pingback: Hoe ontwikkel je standvastigheid - Ustadh Tasneem Sadiq

  2. Pingback: Handleiding voor Sahih's Bibliotheek - Sahih.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *