Meteen naar de inhoud
Home » Sahih Bibliotheek » Biografieën » Shaykh Abdallah Sirajuddin

Shaykh Abdallah Sirajuddin

hand-vorm-hart-profeet-moskee-groene-koepel-madinah

Wie is Shaykh Abdallah Sirajuddin al-Husayni?

Er is geen twijfel mogelijk dat Shaykh Abdallah (Shaykh Abdullah) – schrijver van het naar het Nederlands vertaalde boek ‘Onze Meester Mohammed ﷺ’ – een belangrijke rol gespeeld heeft in het definiëren van de geleerdheid van Aleppo in de afgelopen eeuw. De kwaliteiten van Shaykh Abdallaah waren er veel en zijn vaardigheden waren uitstekend.

De Pool van Liefde (voor de Profeet ﷺ)

Niet alleen was hij de leider van de Rifa’i Tariqa in zijn stad, maar hij was ook een vooraanstaande geleerde van Fiqh Hanafi Madhab [jurisprudentie volgens de Hanafi wetschool] en balanceerde tussen de twee centrale wetenschappen in de voetsporen van de vier grote Imams. Daarnaast was hij een voortreffelijke geleerde in Hadith [profetische overleveringen] en Tafsir [Qoran exegese]. Shaykh Abdallaah was in feite één van de laatste Hufadh [specialisatie in memorisatie van Hadith] die 100.000 Hadith gememoriseerd had en een toonaangevende exegeet van de Quraan wereldwijd was. Echter, al deze expertises zijn niet waar hij het meest bekend om staat. Zijn ware roem kwam met zijn enorme en intense liefde voor onze meester Mohammed ﷺ. Daarom kreeg hij de bijnaam ‘Pool van Liefde voor de Profeet Mohammed ﷺ’.

hand-vorm-hart-profeet-moskee-groene-koepel-madinah

Familie en jeugd

Een afstammeling van Hussayn ibn Ali ibn Abi Talib. Aan de kant van zijn vader, werd Shaykh Abdallaah geboren in een eerbare en vrome familie. Tijdens zijn jeugd, werd hij omringd door de liefde en verzorging van zijn vader, Shaykh Mohammed Najib Sirajuddin, die ook een belangrijke geleerde was in Tafsir, Fiqh, Hadith en Tassawuf [spiritualiteit].

Shaykh Abdallah Sirajuddin 2

Studie en docenten

Hij begon zijn streven naar kennis onder begeleiding van zijn vader, op jonge leeftijd en memoriseerde de Quraan op de leeftijd van dertien. Vanaf toen is hij gaan studeren aan de Islamitische school Al Khasrawiyya, waar hij zich vervolgens voor de studie van Hadith aanmeldde. Daar studeerde hij onder de vooraanstaande geleerden, zoals Faqih Muhammad Ibrahim Al Salqini en verschillende andere. Terwijl hij verbleef in hun nabijheid, merkte Shaykh Mohammed Raghib alTabbakh, de Muhadith, Hafidh en toonaangevende historicus van Aleppo, zijn intelligentie en toewijding op, voelde zich aangetrokken tot hem en werd uiteindelijk zijn mentor. Shaykh Abdallaah bezocht ook andere geleerden, zoals de Faqih Ahmed al-Kurdi en vele anderen.

In zijn laatste jaar op Al Khasrawiyya, wees het Ministerie van Onderwijs een nieuwe programma toe die het oude zou vervangen, maar Shaykh Abdallaah had hier een bezwaar tegen, want dit programma bevatte een zeer lage hoeveelheid aan Islamitische wetenschappen. Ondanks dit feit was hij dicht bij het behalen van zijn diploma. Daarom  verliet hij daarna de school en draaide zijn rug om tegen de verleidelijke toekomstige salaris dat hij zou krijgen en koos ervoor om zijn studie voort te zetten in de nabijheid van de geleerden van zijn stad. Hij vervolgde zijn studie onder toezicht van zijn vader, die grote menigten aantrok tot zijn lessen. In deze omgeving kreeg Shaykh Abdallaah de kans om zijn vaardigheden verder te ontwikkelen en zijn kennis te vergroten. Kort daarna werd hij gevraagd om les te geven op verschillende hogescholen, in aanvulling op vele cursussen en lessen die hij in diverse Moskeeën gaf.

Werken

Hij schreef meer dan twintig werken, voornamelijk over de Islamitische spiritualiteit, geloof, ethiek en de nobele manieren van de boodschapper van Allaah ﷺ en daarnaast verhandelingen over de wetenschappen van Hadith en Tafseer van de Quraan.

Een aantal bekende boeken in Nederland zijn:

  • Onze Meester Mohammed ﷺ [Arabisch, Engels en Nederlands]
  • Een commentaar op het didactische gedicht in Hadith wetenschap al-Bayquniyyah [Arabisch]
  • De geloofsgetuigenis [Arabisch en Engels]

Magnus Opus: Onze Meester Mohammed ﷺ

Zijn magnus opus, het twee-delige ‘Onze Meester Mohammed de Boodschapper van Allah ﷺ – Zijn Sublieme Karakter &  Verheven Eigenschappen wordt beschouwd als zijn beste werk. Dit boek kent vele bijzonderheden en zijn verschillende mensen geweest die na het lezen van dit boek de Profeet ﷺ in hun dromen hebben gezien. Het eerst deel van het boek is vertaald naar het Nederland (zie volgende alinea).

Werken vertaald naar het Nederlands

Het boek ‘Onze Meester Mohammed’ is verkrijgbaar bij de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR). De boeken die vertaald zijn naar het Engels zijn te verkrijgen bij Minhaj ul Quran Den Haag.

Abdallah Sirajuddin -Onze meester Mohammed- De Boodschapper van Allah. Zijn sublieme karakter en verheven eigenschappen

 

Meer informatie en bronnen

-Marifah.net

Klik op de afbeelding hieronder voor een biografie (in het Engels) van de website Marifah.net.

Abdallah Sirajuddin bio

 

-Seekerofsacredknowlegde

Hier (klik op de onderstaande foto) vind je meer algemene informatie over Shaykh Sirajuddin, zijn rol in Islamitische geleerdheid in Aleppo, wat de grote geleerden over hem zeggen en meer over het boek ‘Onze Meester Mohammed’.

Shaykh Abdallah Sirajuddin Sahih.nl Onze Meester Mohammed vzmh Haleb Aleppo

 

– Dit bericht verscheen op de facebookpagina ‘In The Mind Of a True Muslim‘ en is aangepast door Team Sahih.

Auteursprofiel

1 reactie op “Shaykh Abdallah Sirajuddin”

  1. Pingback: De 15de nacht van Sha’ban: een innovatie? – Sahih.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *