Meteen naar de inhoud
Home » Sahih Bibliotheek » Hand in eigen boezem vs. Parijs – Ustadh Sulayman van Ael

Hand in eigen boezem vs. Parijs – Ustadh Sulayman van Ael

Extremisme islam

Hand in eigen boezem vs. Parijs

In reactie op de aanslag  in Parijs reageert Ustadh Sulayman van Ael met een belangrijke boodschap.

Het zou te gemakkelijk zijn om de gebeurtenissen in Parijs te herleiden tot één aandrijfveer. Het verhaal is te groot en de wereld te ingewikkeld.

Ik vind dat elke gemeenschap – religieus of areligieus – volwassen genoeg moet zijn om hand in eigen boezem te durven steken en niet in verwijting en blaam terecht te komen.

Laat iedereen recht in zijn eigen ogen kijken en zichzelf de vraag stellen waar hij misschien verkeerd is gegaan.

Wij mogen als burgers – ongeacht of wij moslim zijn of niet – eisen dat onze westerse landen minder (zie: geen) oorlog voeren omwille van grondstoffen of politieke redenen. Wij mogen eisen dat zij niet langer aan wapenexport doen of cargo-vliegtuigen met wapentransport oogluikend op hun grondgebied laten landen. Wij eisen dit omdat wij volwassen genoeg zijn om te beseffen dat dit slecht is voor onze veiligheid hier ter plaatse. Wij geloven namelijk niet dat gewelddadige terroristen geloven in onzichtbare lijntjes die men grenzen noemt.

In het verleden hebben wij – Westerlingen – genoeg oorlog gevoerd omwille van: rubber, diamant, goud, koffie, rijst, thee, opium, olie, cobalt, zilver, bananen, cocaïne, slaven, grondgebied … Het enige verschil toen was dat de weerslag niet even gevreesd moest worden als nu. Geen internet, geen gsm, geen platform werd geboden of mogelijk geacht om een fysiek weerwoord te bieden. Dit ligt nu totaal anders. Dat maakt het vorige format daarvoor niet minder erg … maar voor de burger die uiteindelijk de dupe wordt van verkeerde beslissingen wel gevaarlijker!

Niets rechtvaardigt zulke aanslagen, op geen enkele manier, en enkel zij die het deden kunnen verweten worden … toch mogen wij ons niet langer blind staren op de gebeurtenis maar moeten wij kijken naar wat mogelijke aanleidingen geweest zijn om daar lessen uit te trekken en onze burgers in al hun geuren en kleuren een vrije, veilige wereld te waarborgen.

Wij moslims moeten ook volwassen genoeg zijn en naar onze schriftuurlijke teksten kijken en beseffen dat er Koranische verzen zijn die – mits de interpretatie hiervan overgelaten wordt aan leken of zieke mensen – aanzetten tot het voeren van oorlog tegen andersgelovigen. Waarom zijn wij te koppig om dit toe te geven. Er staan verzen over jihad, er staan verzen over strijd tegen andersgelovigen! Het is dan juist aan ons nu om

  1. Toe te geven dat er verzen zijn die verkeerd geïnterpreteerd kunnen worden en aan kunnen zetten tot geweld. Dusdoende zijn wij het onszelf en andere gemeenschappen verplicht om deze verzen begeleidend te laten lezen en uit te leggen hoe zij in de huidige context begrepen moeten worden.
  2. De handen in elkaar te slaan met andersgelovigen die ook naar een vredige maatschappij streven om onszelf zo te weren tegen gewelddadig extremisme in al zijn vormen.
  3. Educatieve centra oprichten waar men van kleins af aan leert hoe men Islam juist dient te begrijpen.
  4. Onze stem te laten horen en duidelijk maken dat ook wij bezorgd zijn om onze veiligheid in het Westen, dit is ook ons land en wij willen genieten van vrede, veiligheid en prosperiteit!
  5. Duidelijk maken dat het onrechtvaardig is om moslims te viseren en een angstsfeer rond Islam en moslims te creëren.
  6. Onze stem laten horen en duidelijk maken dat er genoeg oorlog gevoerd werd en dat landen sneller moeten ingrijpen als honderden duizenden mensen sterven van de honger en hun dagen slijten onder bommen en geweren. Omdat anders onbekwame (zie gevaarlijke) mensen dit als vrijgeleide zullen misbruiken om heft in eigen handen te nemen met alle gevolgen van dien.

“En niemand zal ter verantwoording genomen worden voor de zonde/misstap van een ander!”
(Koran, wno)

– Sulayman Van Ael

Dit bericht verscheen op de facebookpagina van Ustadh Sulayman van Ael en is voorzien van een korte inleiding door Sahih.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *