Meteen naar de inhoud
Home » Sahih Bibliotheek » Ex-moslims en twijfel aan het bestaan van God en de Islam

Ex-moslims en twijfel aan het bestaan van God en de Islam

Infographic Soennitische Geloofsleer

Ex-moslim zeggen weleens dat de Islam verlaten omdat ze geen vragen mogen stellen. Belangrijk om te weten is dat de Soennitische moslims op twee manieren omgaan met vraagstukken over het bestaan van God en overige theologie:

1- Geloven zonder teveel door te vragen. (Rood in infographic)

2- Geloven met zeer veel ruimte om eerst godsbewijzen te bespreken en te analyseren, en daarna pas te spreken over religie. (Groen in infographic)

Infographic

De rol van het verstand en logica

In deze tijd is het (helaas) niet gebruikelijk dat een boek over geloof begint met logica. In klassieke traditionele boeken gebeurt dat wel. Imam al-Sanusi heeft bijvoorbeeld zijn boek op briljante wijze samengesteld. Het boek begint met een klein stukje klassieke logica zodat de moslim zijn geloof op basis intellectuele bewijzen kan onderbouwen en verdedigen. Dit leert hij door kennis te maken met de stelregels van het intellect en de manier waarop geleerden (theologen) intellectuele bewijzen presenteren. Dit is allemaal gebaseerd op kennis over de drie logische categorieën waarover het intellect kan spreken.

Imam al Juwayni – tevens docent van Hujjat al-Islam Imam al Ghazali (!) – zei hierover:

Deze drie categorieën van het intellect zijn de essentie van het intellect. Degene die de betekenissen ervan niet begrijpt, wordt niet beschouwd als een denkend persoon.

Meer over dit onderwerp?

Beide scholen zijn te vinden op Sahih.nl. Meer willen weten over dit onderwerp?

Bekijk onder andere de vierde verdieping van de online Sahih Bibliotheek: https://www.sahih.nl/sahih-bibliotheek/.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *