Meteen naar de inhoud
Home » Sahih Bibliotheek » Shockerende twijfels over de Islam! – Atheïsme Series

Shockerende twijfels over de Islam! – Atheïsme Series

Twijfels islam atheisme ex-moslim

In de afgelopen jaren hebben wij veel vragen over allerlei onderwerpen gehad. De afgelopen week werd te vraag gesteld over hoe om te gaan met twijfels over het geloof. 

In antwoord daarop maken wij gebruikt van het antwoord op een vraag die wij enkele jaren geleden hebben wij aan Shaykh Mohammed Aarab. [1] Hij antwoordde dat er twee soorten twijfels zijn: uit het verstand en uit het hart. Zo zullen wij dit artikel inrichten. Zijn antwoord hebben wij verwerkt en uitgebreid in dit artikel. 

1. Twijfels puur uit het verstand

“Als iemand bepaalde filosofische of ethische verwarring heeft over het bestaan van Allah, kan dit heel eenvoudig worden verhelderd door betrouwbare geleerden. Als de persoon in kwestie geen actie onderneemt, kan de twijfel greep krijgen op het hart. Hij dient dus direct betrouwbare geleerden te benaderen.”

Onze toevoeging

Dit kunnen wezenlijke intellectuele vragen zijn over het bestaan van Allah, de geldigheid van religie, de authenticiteit van de Qoran en de waarachtigheid van de Profeet Mohammed ﷺ. Het kunnen ook diepere epistemologische [2] vragen zijn over de (wetenschappelijke) geldigheid van openbaring, religieuze kennis en het natuurkundige begrip van de wereld om ons heen. Die zijn vragen die meestal ontstaan bij studenten die voor school/universiteit filosofie dienen te studeren.

Gelukkig heeft de Islam hier een bredere en diepgaande antwoorden op. In onze gesprekken is het nog nooit voorgekomen dat iemand geen bevredigende antwoorden heeft gekregen.

Let op aan welke geleerden je deze vragen stelt

Met geleerden bedoelen we niet degene die mooi Qoran kan reciteren, de Qoran heeft gememoriseerd of iemand die veel kan vertellen over de Islam, maar dat is iemand die de rationele wetenschappen van de Islam kent en zelf sterke hoge intelligentie heeft.

Leg deze vragen dus voor aan de juiste persoon. Want als je het vraagt aan iemand die hier geen kennis van heeft zal hij je mogelijk verketteren – wat vaak het geval is bij mensen die zelf niet weten om te gaan met dergelijke vraagstukken. Het ergste is natuurlijk om het antwoord te krijgen: niet te veel denken.

Meer hierover?

Meer en diepgaande informatie over de rationele kant van het geloof kan je vinden in de online Sahih Bibliotheek op de verdieping vier ‘Theologie en Atheïsme.

2. Twijfels in het hart

“Het kan ook zijn dat een kleine twijfel opkomt in het hart (in tegenstelling tot de eerste categorie waarbij de twijfel onderstaat in het verstand). Als de persoon in kwestie geen actie onderneemt, kan een kleine twijfel greep krijgen op het hart. Hij/zij moet dit dus direct voorleggen aan een betrouwbare geleerde zodat hij de noodzakelijke kennis krijgt die de zekerheid terug laat keren in zijn hart.”

Onze toevoeging

Soms weet de persoon hij gelooft in Allah en de Islam, en zelf heel goed weet dat hij te maken heeft met influisteringen die hem vreselijke dingen over het geloof laten denken. Degene die dit heeft, kan walgen van bepaalde gedachten die hij krijgt. Hij mag gerust zijn want de Profeet ﷺ noemde dit een duidelijk teken van geloof. 

Influisteringen en geloof (iman)

Sommige metgezellen van de Boodschapper van Allah ﷺkwamen naar de Profeet ﷺen zeiden tegen hem:“We vinden in onszelf gedachtes die te verschrikkelijk zijn om uit te spreken.” Hij zei: “Hebben jullie daar echt last van?”Zij zeiden: “Ja.” Hij zei: “Dat is een duidelijk teken van geloof.” [3]

Imam al-Khattabi legt uit: Het is duidelijke geloof wat jou ervan weerhoudt om te accepteren en te bekrachtigen wat satan in het hart werpt aan influisteringen. [4]

Met andere woorden, het feit dat je de influistering haat betekent dat je duidelijk geloof heb.

Het belang van zielszuivering om het hart te versterken

Bij twijfels in het hart is belangrijk om meer tijd te investeren in islamitisch spiritualiteit. Op Sahih hebben we daar vele artikelen over. Bekijk de eerste en derde verdieping van de online Sahih Bibliotheek of bekijk dit artikel eens: Zielszuivering volgens de Soennah.

Succes is alleen door Allah ﷻ.
Moge Allah jullie zegenen en ons vergeven.

Team Sahih.nl

[1] In dit artikel werd eerder al verwezen naar dit antwoord van Shaykh Mhamed Aarab: Zielszuivering volgens de Soennah.
[2] Kennistheorie beoogt te verkennen en te bestuderen wat de reikwijdte van kennis is. De moslims bestuderen dit vak nadhariyat al-ma’rifa binnen het vak ilm al-aqeedah (theologische wetenschap).
[3] Muslim
[4] al-Sawi, Sharh ala Jawharat al-Tawheed, p.114. Damascus: Dar ibn Kathir.

Auteursprofiel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *