Meteen naar de inhoud
Home » Sahih Bibliotheek » Gezegende Dagen » Islamitische Maanden » Islamitisch Nieuwjaar – Muharram 2015

Islamitisch Nieuwjaar – Muharram 2015

Muharram Islamisch jaar hidjri
De eerste maand van een
nieuw Islamitische jaar

De nieuwe maand: Muharram

De nieuwe maan (Arabisch: hilal) is niet waargenomen (bron) en daarom is de eerste Islamitische maand genaamd Muharram afgelopen donderdag 15 oktober ingaan. Dit is tevens ook het begin van een nieuw Islamitisch jaar: 1437! Dit houdt in dat het 1437 jaar geleden was dat onze geliefde Profeet Mohammed ﷺ emigreerde van Mekka naar Madina.

Lees hier meer over deze bijzondere reis die de Profeet ﷺ afgelegde met zijn metgezel, onze meester Abu Bakr al-Siddiq: 18. ‘Vrees niet. Allah is met ons.’ – Seerah Series.

Muharram Islamisch jaar hidjri

Daden van aanbidding in Muharram

Naast de verplichte gebeden die de moslim(a) dagelijks een paar minuten kosten, zijn er door het jaar heen een aantal hele bijzondere dagen. Deze dagen zijn gezegend en daarom wordt het sterk aangeraden om vrijwillige daden van aanbidding te verrichten hierin. Let op: Het is belangrijker om prioriteit te geven aan de verplichte daden boven de vrijwillige daden. Deze maand:

 1. Twee dagen vrijwillig vasten voor de bevrijding van het volk van Profeet Moses
  De Profeet ﷺ heeft ons opgedragen om de 10de dag van de islamitische maand Muharram vrijwillig te vasten. Op deze dag is de belangrijkste feestdag voor de Joden omdat het volk van Moses (alaihi salaam) op die dag bevrijd werd van de farao. De Profeet Mohammed ﷺ staat als Profeet dichterbij de Profeet Moses (alaihi salaam). Daarom vasten de moslims deze dag ook samen met een extra dag ervoor of erna. Deze extra dag wordt gevast om de Islam te onderscheiden van het jodendom.Bron:
  De metgezel Ibn Abbaas levert over:

  “De Profeet ﷺkwam naar Medina en zag de joden vasten op de dag van Ashura. Hij vroeg hen erover. Zij antwoordden: “Dit is een goede dag, (dit is) de dag waarop Allah de Kinderen van Israel van hun vijand (Firaun) gered heeft en Musa vastte op deze dag.” De Profeet ﷺ zei: “Wij zijn dichter bij Musa dan jullie.” Dus de Profeet ﷺ vastte op deze dag en hij spoorde aan om te vasten (op deze dag).” – Sahih Bukhari.

Historische gebeurtenissen in de maand Muharram

 • 2 Muharram: Onze meester Hussain ibn Ali treedt Karbala binnen
 • 9 Muharram: Vrijwillig vasten kan een dag vóór de 10de of een dag erná.
  De Profeet ﷺ adviseert ons om 1 dag voor of na de 10e extra te vasten om ons te onderscheiden van de Joden
 • 10 Muharram: Staat bekend als de dag van Aashura (letterlijk: de tiende)
  • Dit is een vreugdevolle dag omdat Allah het volk van de Profeet Moses redde van de farao. Maar deze dag is ook speciale omdat Allah op deze dag onze vader Adam vergaf, de Profeet Nuh’s Ark tot stilstand kwam op de berg al-Joedi na 6 maanden op zee en de dag waarop Allah het volk van de Profeet Yoenoes vergaf.
  • Er is op deze dag echter ook verdriet omdat de geliefde kleinzoon van de Profeet ﷺ, Hussain ibn Ali,  het leven werd ontnomen. Dit gebeurde op de tiende van Muharram in het 61ste jaar na de Emigratie en dit is overeenkomstig met het jaar  680 van de christelijke jaartelling.
 • 11 Muharram: Vrijwillig vasten

 

Auteursprofiel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *