Meteen naar de inhoud
Home » Sahih Bibliotheek » Gezegende Dagen » Islamitische Maanden » Praktische Tips voor een Gezonde Ramadan

Praktische Tips voor een Gezonde Ramadan

Ramadan Tijden Begin Einde

Vier eenvoudige tips voor een gezonde Ramadan!

Vasten is een belangrijke vorm van aanbidding, echter verwaarlozen wij soms om ons hierop lichamelijk voor te bereiden waardoor we fysiek zwak worden en niet toekomen aan andere vormen van aanbidding die tijdens de dag en de nacht worden verricht. Verstandig eten en verstandig vasten kan uitdagend  zijn.

Hieronder zijn enkele strategieën opgesomd die verzameld zijn door mensen met een uitgebreide medische achtergrond om te voorkomen dat het vasten het lichaam uitput zodat we onze energie maximaal kunnen gebruiken in de aanbidding van Allah, de meest Verhevene.

Zijn er andere dingen die je wil weten over Ramadan:
Ramadan Hack’s | Download Persoonlijk Ramadan Plan 2016 |
Wanneer begint Ramadan?

Dit artikel hoort in fase 3 van je islamontwikkeling;
dat wil zeggen dat het gaat over het zo goed mogelijk aanbidden van Allah.

1) Veel water drinken tijdens de Ramadan

De meeste volwassenen kunnen een maand zonder eten goed overleven, maar water is een essentiële bron van leven. De onaangename ademgeur van een vastende komt niet door een tekort aan voedsel, maar door een tekort aan vocht. De oplossing is daarom om goed te hydreren van tevoren. Het is verstandig om de vochttekorten aan te vullen de avond vóór het vasten. Men moet ook beducht zijn op het teveel water in één keer nuttigen omdat dit de maag uitrekt.

2) Voedsel tijdens de Ramadan

Hoewel iemand voldoende moet eten alvorens te vasten, zou men beducht moeten zijn op over-eten. Geadviseerd wordt een normale maaltijd te eten, met een bron van koolhydraten, zoals (zoete) aardappel, pasta of rijst en om niet grote porties eiwit of vet te nuttigen. Koolhydraten binden aan water, wat het lichaam weer kan gebruiken tijdens het vasten. Eiwitten en vetten doen dit niet. Het gewichtsverlies dat mensen die een eiwit-rijk dieet ervaren, is toe te schrijven aan het verlies van dit water.

Sommige mensen hebben de misvatting dat ze het vasten kunnen compenseren door een grote maaltijd te nuttigen bij de sahoor, echter dit is een grote fout en het maakt het vasten zelfs lastiger. Het is belangrijk om normale maaltijd-porties na te streven. Onthoud dat de honger die we voelen bij het aanbreken van etenstijd het resultaat is van een het lichaam dat zichzelf voorbereidt op het ontvangen van voedsel op een verwachte tijd. Als iemand gewend is om altijd lunch op om 12:30 uur en avondeten om 6 uur te eten, zal het lichaam zich voorbereiden om te verteren op die tijden. Dit is wat wij ervaren als ‘honger’. Door vóór de start van de Ramadan het aantal eet-momenten af te bouwen, zul je merken dat het hongergevoel grotendeels zal verminderen.

Wees beducht om bij de Iftar niet te over-eten. Het lichaam beschermt zichzelf tegen uithongering wanneer je niet eet, door het basaalmetabolisme te verlagen. Dit houdt in dat het lichaam de snelheid verlaagt waarop het voedsel verteert. Dit is één van de redenen waarom we aankomen in gewicht tijdens de Ramadan ondanks dat we de hele dag niet eten.

Bereid je zelf dus voor op de Ramadan, zowel spiritueel als lichamelijk!

3)Verminderen van koffie en thee tijdens de Ramadan

De misselijkheid en de hoofdpijn die veel mensen ervaren tijdens het vasten worden vaak veroorzaakt door onttrekking aan caffeïne. Het is belangrijk om de hoeveelheden caffeïne vóór de Ramadan terug te drinken/te beperken.

Tijdens de Ramadan valt het nuttigen van caffeïne-houdende dranken sterk af te raden, omdat caffeïne een diuretisch effect heeft, dit betekent dat het lichaam veel water verliest en dat is iets wat we tijdens de Ramadan juist willen beperken. Beter is het om water, melk, puur vruchtensap (dus niet uit concentraat, daaraan worden veel suikers toegevoegd), kruidenthee zonder caffeïne te nuttigen.

4) Noten en rozijnen tijdens de Ramadan

Noten en rozijnen zijn voedselsoorten die de energielevels op peil houden. Daarnaast hebben ze een gunstig effect op het geheugen, net als honing. Imaam al-Zuhri heeft gezegd: Honing zou gegeten moeten worden, omdat het goed is voor het geheugen’. Hij heeft ook gezegd: ‘Degene die ahadith wil memoriseren, zou rozijnen moeten eten’. [Uit:al-Jaami’ door al-Khateeb, 2/394-397]

Een moslim-homeopaat adviseert voor de sahoor (ochtendmaaltijd): 1 eetlepel maanzaad met 1 eetlepel geplette amandelen gemixt in een glas melk te nuttigen, omdat dit langzaam vrijkomende energie geeft gedurende de dag.

Tot slot

Het doel van de Ramadan is niet om gezonder te worden, maar om dichterbij Allah te komen en dat kan door het lichaam te verzwakken zodat de ziel sterker kan worden. Ramadan hoort een effect op het lichaam te hebben. Minder eten en slapen maken dat het lichaam minder dominant op de ziel drukt waardoor men meer subtiele emoties kan voelen en spiritueel kan groeien. Het betekent echter niet wat wij ongezond moeten leven gedurende deze maand.

“En dien jouw Heer tot de zekerheid [van de dood] komt’.

Moge Allah deze maand voor een ons een middel laten zijn om dichter tot Hem te komen en om Zijn Tevredenheid te verkrijgen. Ameen

Dit advies is vertaald uit het Engels en aangevuld door een ijverige zuster – vergeet haar en ons niet in jullie du’a tijdens het ontvasten. De tekst is minimaal aangevuld door door Team Sahih.nl.

Auteursprofiel

1 reactie op “Praktische Tips voor een Gezonde Ramadan”

  1. Pingback: Ramadan Hacks 2016 – Sahih.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *