Meteen naar de inhoud
Home » Sahih Bibliotheek » Sahih Series » De Definitieve Gids voor jouw Islam Ontwikkeling

De Definitieve Gids voor jouw Islam Ontwikkeling

Wetschool malik hanafi

Islam is de laatste en perfectie religie die Allah, de Schepper, de mensheid heeft gegeven. De Islam is de religie van gemak, vrede, genade en het is de religie die in elke tijd goed te praktiseren is. Het leidt de mens naar eeuwig geluk, waarvan in deze wereld een reflectie ervaren kan worden. Het doel van een moslim(a) is om Allah te leren kennen, dichterbij Hem te komen, Zijn Tevredenheid én de tevredenheid van Zijn Profeet, Mohammed , te verkrijgen [1] en het Paradijs binnen te treden. De vraag die daaruit volgt is: Hoe kom ik dichterbij Allah? Op basis hiervan is je islamontwikkeling te verdelen in drie fasen.

Wetschool malik hanafi

◈ Fase 1 – Het begin: Versterk je Iman, dichterbij Allah komen en de weg daar naartoe

Het doel is om een sterkere band met (lees: liefde voor) Allah en Zijn Profeet ﷺ te ontwikkelen. Allah zegt in de Qoran: ‘Wij hebben de mens en jinn alleen geschapen om Ons te aanbidden.” – Qoran Surah 51, Vers 56. De metgezel Ibn Abbaas zei dat het woord ‘aanbidden’ hier betekent ‘leren kennen’. In de eerste fase wil je dus weten wat een moslim allemaal hoort te geloven over Allah, Zijn Engelen, Zijn Boeken, Zijn Profeten, het Lot en de Dag van de Wederopstanding. Want hoe kan een moslim(a) dichterbij Allah komen als hij/zij niks weet over Allah’s Eigenschappen en Namen?
Daarom is het belangrijk om te weten wat de Islam ons leert over de Schepper, maar je dient ook te weten welke geleerden betrouwbaar zijn. Verder dient deze kennis gepaard te gaan met liefde, want het doel van kennis is dat je liefde ontwikkelt voor Allah en Zijn Profeet ﷺ.

Hier is een aantal artikelen die jou helpen om je doel vast te stellen en deze te bereiken:

◈ Fase 2 – Onderweg: Klaar om kennis te praktiseren!

Nadat je kennis hebt over geloofsleer, doe je kennis op over praktiseren. Praktiseren is namelijk onmogelijk zonder kennis. Hoe meer kennis je hebt, hoe beter je weet op welke manieren en welke momenten je Allah kan aanbidden. Het doel van de Islam is belangrijk om te weten, dat dient een moslim te weten. niet om te bidden en te vasten; de Islam brengt de mens naar Allah. Het brengt de mens in Allah’s Aanwezigheid. Dit is het hoogste doel.
Het begint door te weten dat je één van de vier wetscholen dient te volgen zodat je houvast hebt in je religie; de meest voorkomende wetscholen Nederland zijn de Hanafi- en Maliki school. Probeer vervolgens om te gaan met praktiserende moslims met goed karakter; het helpt als zij dezelfde wetschool volgen. Daarna is het belangrijk dat je je iets meer dan in fase 1 verdiept in geloofsleer, maar niet teveel want het kan verwarrend zijn

Probeer deze structuur aan te houden zodat je niet in de war raakt vanwege de diepgang:

◈ Fase 3 – Dag en nacht met Allah zijn!

Als je eenmaal in deze fase bent aangekomen, heb je een stevige basiskennis Islam. Nu wil je ervoor zorgen dat je zoveel mogelijk in een staat van aanbidding bent. Dit doe je door telkens te keren (tawba) naar Allah en door op ieder moment in een staat van aanbidding te zijn.

Als je fase 1 en 2 hebt doorlopen, pluk je daar nu de vruchten van: je aanbidt Allah nu op basis van kennis en niet op basis van onwetenheid. Aanbidding gebeurt niet alleen tijdens het gebed, het kan zelfs tijdens het werk of de opvoeding van kinderen door de juiste intentie aan te nemen. Je bent bezig om het spirituele pad te betreden. Er zijn altijd onderwerpen die interessant zijn en waar je extra in wil verdiepen, dat kan in deze fase.

Onderweg heb je bagage nog en moet je valkuilen vermijden:

  1. 1. Succesvolle loopbaan voor een moslim – Werk Series
  2. 2. Wat zijn de 10 Manieren om liefde te ontwikkelen voor Allah? Deel 2 – Ustadh Tasneem Sadiq  Tasawwuf Series
  3. 3. Standvastigheid Luiheid overwinnen – Ustadh Tasneem Sadiq-  Tasawwuf Series
  4. 4. Spirituele Standvastigheid – Ustadh Tasneem Sadiq – Tasawwuf Series
  5. 3. Madhab-loosheid, de gevaarlijkste innovatie – Shaykh Ramadan al-Bouti – Wetschool Series
Voetnoten:
[1] Er is bewust gekozen voor om de tevredenheid van de Profeet ﷺ ook te noemen naast de tevredenheid van Allah. Dat is omdat Allah dat Zelf heeft gedaan in de Qoran: ‘Allah, en daarbij Zijn Profeet (vrede en zegeningen zij met hem), heeft een groter recht dat zij tevreden zijn met Hem, indien zij gelovigen zijn’ – Tauba:62. Allah gebruikt hier in de Qoran het woord ‘heeft’ in het enkelvoud en niet ‘hebben’ in het meervoud, terwijl het betrekking heeft op Allah én Zijn Profeet ﷺ.
Team Sahih.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *